Foto: Albin Hillert/IKON

Dop

Dopet är ett av Kyrkans sakrament. Det betyder att dopet är något Gud vill ge oss, eftersom vi behöver det. Det som sker i ett sakrament kan vara svårt att förstå. Det handlar om tro.

När man döps får man del av Påskens händelser: att Jesus dog, begravdes och lämnade graven levande på Påskdagens morgon. Allt det blir närvarande varje gång en präst öser vatten över den som ska döpas, för det har Jesus lovat. Vi kallar det att man blir ”född på nytt”.

När ska man döpas?

Det vanligaste i Svenska kyrkan är att man döps när man är nyfödd. Men man kan döpas när man är tonåring, när man är ”mitt i livet” eller när man är gammal - det spelar ingen roll. Dopet är alltid detsamma och det behöver inte upprepas, utan varar hela livet - och längre än så...

Just nu lever vi i en pandemi, som gör att det inte är möjligt att samla många människor. Men dop kan ändå ske. Det räcker att dopbarn, föräldrar och präst är närvarande. Kontakta oss gärna på tel. 0320-182 82 eller orbyskeneforsamling@svenskakyrkan.se för mer information.