Ny bok, Samerna och Svenska kyrkan, sammanfattar Vitboken och handlar om försoning

Nyhet Publicerad Ändrad

I februari 2017 kom den sista delen i Vitboksprojektet, boken Samerna och Svenska kyrkan. ​​Den sammanfattar Vitboken och handlar om hur vi kan arbeta med försoning.

Vitboken och boken Samerna och Svenska kyrkan är ett första steg i processen gentemot att samerna ska känna sig på samma ögonhöjd som övriga i Svenska kyrkan. Det betonar både ärkebiskop Antje Jackelén och samiska rådet. 

Sylvia Sparrok är ordförande i samiska rådet i Svenska kyrkan:
– Vi måste fortsätta prata om försoningsfrågor och stärka det samiska kyrkolivet och samiskt självbestämmande i kyrkan, säger hon. 

I samband med att boken Samerna och Svenska kyrkan - ett kyrkligt underlag för försoning presenterades, bjöd ärkebiskopen och samiska rådet i Svenska kyrkan till ett symposium. Se filmer från symposiet om samerna och Svenska kyrkan här, bland annat en paneldebatt om förtryck och försoning.  

Om Vitboksprojektet

Bakgrunden till Vitboken är att Svenska kyrkan bidrog till rasbiologin och tog initiativ till nomadskolorna som segregerade familjer. I nomadskolorna kunde barnen pryglas för att de talade samiska.

– Det som hände då påverkar många samer än i dag, säger Sylvia Sparrok, ordförande i samiska rådet i Svenska kyrkan. 

– Jag tror att vitboken kan vara början på en försoningsprocess mellan kyrka och samer, säger hon. 

Om Vitboksprojektet

Det var under en konferens om samiskt kyrkoliv i Kiruna hösten 2011, som samiska företrädare inom Svenska kyrkan uppmanade Svenska kyrkans ledning att ta ansvar för kränkningar som kyrkan gjort sig skyldig till mot den samiska befolkningen. 

  • Vitboken som publicerades i april 2016 har tagits fram av Umeå universitet. Svenska kyrkan har stött forskningen ekonomiskt. 
  • Från oktober 2016 finns Vitboken också att ladda ned digitalt, både i sin helhet och kapitel för kapitel.
  • I februari 2017 kom den sista delen i Vitboksprojektet, boken Samerna och Svenska kyrkan - . Den sammanfattar Vitboken och handlar om hur vi kan arbeta med försoning.