Skogsvilan

Ceremonilokalen på Skogskyrkogården Kyrkogårdsvägen 2, 382 32 Nybro

Historik

Det gamla kapellet som står på Nybro kyrkogård har gjort sitt! De sista åren har pastoratet haft dispens från arbetsmiljöverket för att få använda kapellet. Arbetsmiljön för pastoratets personal och begravningsentreprenörerna har inte varit acceptabel. Därutöver saknas toaletter och kapprum och byggnaden har inte varit tillgänglig för personer med funktionshinder.

Arkitekttävlan

Pastoratet bestämde sig 2014 för att bygga ett nytt begravningskapell och utlyste därför en arkitekttävlan. Atrio arkitekter i Kalmar lämnade det vinnande förslaget. Förslaget placerade det nya kapellet strax utanför kyrkogårdsmuren med en öppning mot en glänta i kyrkogården.

Byggnads O.G Ohlsson AB har varit generalentreprenör för byggnationen och Strängbetong i Herrljunga har levererat betongelementen.

Byggnaden

Bärande ytter- och innerväggar i betong är gjorda med en slipad yta av vit terrazzo. Lokalerna präglas i övrigt av ljusa material såom vitlaserad ask, öländsk, flammad kalksten och mässing. Fasaden har inslag av värmebehandlad ask. I byggnaden finns en stor ceremonilokal för 80 personer, anhörigrum, visningsrum, serveringsrum för 50 personer, kök, bisättning (kistförvaring), kapprum, toaletter och personalutrymmen.

Ceremonilokalen kan ljussättas på olika sätt med hänsyn till årstid, utvändigt ljus samt egna önskemål. En bildprojektor ger möjlighet att visa bilder och psalmtexter vid förrättning. Även i serveringsrummet kan bilder och filmer visas på en storbildsskärm.

Ceremonilokalen är försedd med hörslingor. Den är även försedd med utrustning som möjliggör uppspelning av egen musik från mobiltelefon/läsplatta. Den digitala orgeln är uppkopplad till högtalarsystemet.


Ett fullt utrustat stort kök för smidig hantering av cateringmat m m finns i anslutning till serveringsrummet.

Publika lokaler är möblerade med såväl projektritade som lösa möbler i ask, ljus ull, skinn och mässing.

Konst

Utanför entréhallen finns konstverket ”Fallande löv” i gjuten brons av konstnären Markus Åkesson.