Örtagården och Gläntan

Vid Nacka kyrka ligger en liten grön oas. Mitt i skogen hittar du församlingens utekyrka Gläntan, en meditationsträdgård, och odlingsplatsen Örtagården. Under sommarmånaderna hålls mässa och gudstjänst i utekyrkan Gläntan. Det är även en perfekt plats för ett dop eller en vigsel.

Gläntan – en miljövänlig kyrka 

Drömmen om en utomhuskyrka har äntligen blivit till verklighet, mycket tack vare längtan att kunna fira mässa på ett säkert sätt under covid-pandemin, men också tack vare vårt pågående miljöarbete och viljan att hitta nya vägar till en renare planet. 

En naturlig plats för dop och vigsel 

Under bar himmel i en glänta omgiven av ekar, löktrav och vildvuxen skog finns det nu möjlighet för dop och vigslar att ta plats. Det går att sitta på ordentliga bänkar i Gläntan, den är också tillgänglighetsanpassad och det går att komma in med en rullator eller rullstol. Det finns både sol- och skuggplatser. Här finns en plats för alla, även de fyrbenta. Vid klockringning använder vi en ljudskål men en mjuk klang. Det finns också ljudanläggning för både inspelad musik och livemusik. 

Örtagården

Örtagården ligger bakom Gula Villan intill Nacka kyrka. Omsluten av skog ligger trädgården som en liten oas. Där finns ett tiotal pallkragar där det planteras potatis, altarblommor, morötter, örter, med mera. Söndagsskolan har sin egen lilla pallkrage. 

Där finns också ett växthus. Växthuset kom upp hösten 2019 och invigdes av föredetta biskop Eva Brunne. Där odlas gurka, tomat, melon, paprika och altarblommor. Alla grönsaker används till kyrkkaffe och soppluncher. 

 Vill du hjälpa till i vår trädgård och bli Grön volontär? Läs mer här!