Örtagården och Gläntan

Vid Nacka kyrka ligger en liten grön oas. Mitt i skogen hittar du församlingens pallkragar, växthus och utomhuskyrka. Där odlar Gröna Volontärer potatis, örter, altarblommor och mycket mer. Under sommarmånaderna hålls mässa och gudstjänst i utekyrkan Gläntan. Det är även en perfekt plats för ett dop eller en vigsel.

Örtagården

Örtagården ligger bakom Gula Villan intill Nacka kyrka. Omsluten av risig skog ligger trädgården som en liten oas. Där finns ett tiotal pallkragar där det planteras potatis, altarblommor, morötter, örter, med mera. Söndagsskolan har sin egen lilla pallkrage. 

Där finns också ett växthus. Växthuset kom upp hösten 2019 och invigdes av föredetta biskop Eva Brunne. Där odlas gurka, tomat, melon, paprika och altarblommor. Alla grönsaker används till kyrkkaffe och soppluncher. 

 Vill du hjälpa till i vår trädgård och bli Grön volontär? Läs mer här! 

Gläntan

en miljövänlig kyrka 

Drömmen om en utomhuskyrka har funnits länge. Denna vår blev det till verklighet, mycket tack vare längtan att kunna fira mässa på ett säkert sätt under pandemin, men också tack vare vårt pågående miljöarbete och viljan att hitta nya vägar till en renare planet. 

Vi vill hålla Gläntan så naturlig och miljövänlig som möjligt, därför är
Gläntans inredning är byggd av fällda träd, stenbumlingar och andra material vi har hittat i vår skog som omger den. Dopfunten och altaret är gjord av stockar, altarkorset av grenar. Stenar och fällda träd har blivit sittplatser. 

en naturlig plats för dop och vigsel 

Under bar himmel i en glänta omgiven av ekar, löktrav och vildvuxen skog finns det nu möjlighet för dop och vigslar att ta plats. Det finns bänkar av stockar, pallar av sten och plats för filt och sittdynor men också möjlighet att bära upp ett par ordentliga bänkar för de som behöver extra stöd. Gläntan är också tillgänglighetsanpassad och det går att komma in med en rullator eller rullstol. Det finns både sol- och skuggplatser. Här finns en plats för alla, även de fyrbenta. Vid klockringning använder vi en ljudskål men en mjuk klang. Det finns också ljudanläggning för både inspelad musik och livemusik.