Tidigare har han varit med tre gånger i köttbulletävlingen och i fjol korades han till vinnare.
”I mitt huvud är jag vinnare varje gång men förra året vann jag för att jag satsade på högkvalitativt kött som jag lät mala framför mig hos slaktaren. Sen använder jag mycket fett. Det ska vara hög fetthalt,” skrattar han.
Greg som bor på kyrkan och alltså har nära till tävlingslokalen i kyrkans café tror att han har en liten fördel av att kunna laga sina köttbullar precis innan de ska ätas. Många andra levererar köttbullarna till kyrkan tidigare och de värms sedan upp inför tävlingen. Gregs köttbullar hinner inte torka ut utan förblir saftiga.
”Det är jättekul med köttbulletävlingen för jag hinner träffa folk som jag inte hinner prata med annars och det är en annan, mer festlig stämning än vid en vanlig högmässa eller när cafét är öppet under veckan,” säger han.
Kommer du ihåg när du åt köttbullar första gången, var det när du träffade Katja?
”Jag åt nog mer köttfärslimpa och pannbiffar innan jag träffade Katja eftersom det är så aussies gör, äter en stor klump malet kött. Så första gången var säkert i Sverige hos svärföräldrarna och det var säkert frysta köttbullar från Konsum.”
Som fjolårets vinnare kommer Greg sitta med i juryn till köttbulletävlingen i år. Han kommer framför allt att bedöma efter storleken. Köttbullarna får inte vara för små i hans smak. De måste vara generösa och se aptitliga ut i färgen.
Gregs kokkonster uppskattas också av många under söndagarna eftersom han står för soppan som serveras efter högmässan. Från början var det Kyrkoherde Katja Lins idé att servera församlingen riktig mat och inte bara fika eftersom folk oftast är hungriga vid lunchtid. I stället blev det soppa som Greg ofta lagar, ibland hjälpt av husmor Stina.
”Tanken var att folk stannar längre om de har något i magen. Med soppa kan man kasta i allt möjligt och hoppas att det blir en bra kombination. När jag får feedback så brukar den vara positiv.”
Själv lagar han gärna soppa med bönor i som mättar och ger tyngd. Han hittar recept i kokböcker eller hittar på själv. Greg hör till den kategori kockar som improviserar och är uppfinningsrik. Han håller sig sällan exakt till måtten i ett recept utan höftar lite.
När han själv får välja äter han helst dumplings. Men hans favoriträtt att laga är kokosbaserad curry, vegetarisk eller med vilket kött som helst.
”Curry är som soppa, man kan stoppa i vad som helst och prova sig fram. Risotto är också kul att prova sig fram med,” säger Greg Lin.
Hans tips till andra är att ge sig tid att laga mat och inte stressa.
”Eftersom det är något man ska stoppa i munnen tycker jag man ska ha lite stolthet. Så det är bra att anstränga sig att laga gott och duka fint när man lagar till andra.”
/Tina Zenou