Foto: Stefan Edvinsson

Begravning

Här finns information för dig som är anhörig, sörjer, ska boka begravning eller har frågor om gravvård

Kontakta snarast församlingsexpeditionen efter ett dödsfall för att vi ska kunna tillgodose så många önskningar som är möjliga 036-36 30 40

Att förlora en nära anhörig och vän tillhör livets allra svåraste upplevelser.

Sorgen och saknaden måste få bearbetas och ta sin tid. 
Man behöver söka stöd både hos närstående och hos andra.
Mitt i sorgen är det också många praktiska saker som ska ordnas,
stora saker och små detaljer.

Här följer en liten information och guide om vad Månsarps församling har att erbjuda Dig som förlorat en närstående.

Vi i församlingen söker på olika sätt kontakt med sörjande,
men Du får givetvis också själv ta kontakt med oss.

NÄRA DÖDEN
Ligger din anhörige inför döden och vill du eller din anhörige ha samtal så tveka inte att ta kontakt med någon av prästerna eller diakoniassistenten. Vi hjälper gärna till med att hålla en enkel andakt vid dödsbädden om ni önskar det. Vi kan också vara med om ni önskar någon form av bisättning.

FÖR DIG SOM ÄR ANHÖRIG
När en närstående har dött är du välkommen att kontakta församlingen via församlingsexpeditionen eller genom någon  präst. Tillsammans planerar vi för avskedet och gudstjänsten.

Du kan också ta kontakt med någon begravningsbyrå för att få hjälp med de praktiska bestyren runt begravningen.

BEGRAVNINGSTIDER I MÅNSARPS KYRKA (Svenska kyrkans ordning):

Tisdag 11.00, 13.00

Torsdag 11.00, 13.00

Fredag 11.00, 13.00

SORGESAMTAL OCH PLANERING FÖR BEGRAVNING
När ni bokat begravning är vår ambition att tjänstgörande präst tar kontakt med er inom de närmsta dagarna. Skulle det dröja är ni mycket välkomna att slå oss en signal så skall vi förmedla kontakten med den präst som fått i uppdrag att leda begravningsgudstjänsten.

SAMTAL OCH PLANERING
Inför begravningen vill prästen gärna ha ett möte med de anhöriga, vilket i allmänhet sker i anhörigas hem. Psalmerna sätts tillsammans med tjänstgörande präst. Vänner och anhöriga kan emdverka med förbön, textläsning, sång, tal mm efter överenskommelse med prästen.

MUSIK OCH SÅNG
Musik och sång i samband med begravningsgudstjänsten har stor betydelse. När orden tar slut kan musiken tränga djupare in. Väl vald musik, tolkad och framförd live av närvarande musiker och sångare, har en särskild förmåga att beröra och bära budskapet just för varje enskilt tillfälle. Vid önskemål från anhöriga finns möjlighet att samtala om/lyssna på musik tillsammans med församlingens kantor.

SORG OCH SAKNAD
Efter begravningen finns präster och diakoniassistent tillgängliga för samtal och stöd - vi är inte längre bort än ett telefonsamtal. Vi vill vara tillgängliga för stöd och vägledning vid de tunga tillfällen i livet då vi måste säga farväl till någon som stått oss nära. Tveka inte att ta kontakt. Regelbundet erbjuder vi också möjligheten att vara med i en sorgegrupp/efterlevandegrupp


Efterlevandegrupper startas undan för undan
Kontakta diakoniassistent Cecilia Sjöblom om du vill veta mer.
I samband med Allhelgonahelgen är kyrkan öppen för en stilla stund men även för servering. Minnesstund med ljuständning sker på Alla helgons dag kl.18.00 i Månsarps kyrka

KREMATION OCH URNSÄTTNING
Har ni valt kremationsbegravning kan prästerna vara med vid själva urnsättningen då det är dags. På så vis blir urnsättningen en del av själva begravningsgudstjänsten. Ring till församlingsexpeditionen och boka en tid då det närmar sig.