Foto: Emelie Holmgren

Renovering av Dag Hammarskjöldsleden augusti 2021

Sedan pilgrimsleden invigdes 2004 har stolpar och skyltar stått och låtit sig vackert patineras av fjällets skiftande väderomslag, årstidsväxlingar och tidens tand. Efter 17 år var det dock tillslut dags att byta ut ledmarkeringar och pilskyltar.

Arbetet började i Nikkaluokta, där en ny skylt med texten ”PILGRIMSLED” sattes upp vid starten av leden mot Kebnekaise.

Emelie Holmgren, präst i Gällivare och en av dem som var med i renoveringsteamet. Foto: Jens Holmgren

Dag 1 fick stolpen vid meditationsplasten närmast före Kebnekaise (plats 6) en ny stolpsko som borrades fast i berget, då den gamla gått sönder. Samma dag fixades även meditationsplatsen i Tjäktjapasset, stolpen restes och fick en ny stolpsko. Dessa arbeten utfördes av med hjälp av helikopter. I samband med arbetet i Tjäktjapasset lämnades samtliga nya skyltar som skulle bytas på sträckan mellan Tjäktja och Abisko, för upphämtning dag 2.

Foto: Emelie Holmgren

Dag 2 byttes alla övriga skyltar vid samtliga meditationsplatser. Arbetet utfördes av Emelie Holmgren som sprang med hälften av skyltarna, skruvdragare och skruv till Tjäktjapasset och där lastade på övriga skyltar och sprang vidare till Abisko. 

Vid meditationsplats 1, 4 km från starten i Abisko mötte tyvärr en tråkig syn, då stolpen till meditationsplatsen eldats upp. Denna skylt gick därför inte att direkt byta ut som planerat. Arbetet där, med ny stolpe och skyltar kommer ske inför vandringssäsongen 2022.

Foto: Emelie Holmgren

I efterhand är renoverarna nöjda med valet att behålla de stora träplaketterna med pilgrimssymbolen istället för att använda små metallbrickor.

Välkommen att vandra längs den nyrenoverade pilgrimsleden!