Foto: True North /Ikon

I Luleå stift samlades 3,8 miljoner in i julinsamlingen

Publicerad

Församlingar i Luleå stift samlade tillsammans in 3,8 miljoner kronor i Act Svenska kyrkans julinsamling "Bryt en tradition!", som slog insamlingsrekord med hela 52,9 miljoner kronor.

3 883 488,53 kronor, eller 7,41 kronor per invånare, samlades in i Luleå stift under Act Svenska kyrkans julinsamling Bryt en tradition 2022–2023. Det stod klart efter att det slutliga resultatet av insamlingen presenterades i början av februari.

– Det är tydligt att allt engagemang i församlingarna faktiskt gör skillnad. För oss här i Luleå stift genom att vi stärker vår identitet och delaktighet som en del av den världsvida kyrkan. Och framförallt, för alla unga flickor i andra delar av världen som nu ges nya möjligheter till en annan framtid. Så tack för alla era insatser! Tillsammans gör vi skillnad, säger Anders Sandberg, stiftsadjunkt för med ansvar för internationellt engagemang på Luleå stift.

Julinsamlingen engagerar människor i alla delar av Svenska kyrkan. Pengar samlas in genom exempelvis paltluncher, luciakonserter, julbasarer och försäljning av stickat och hembakat på lokala julmarknader. Gåvor som gör det möjligt att fortsätta arbetet mot skadliga traditioner så som tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp mot flickor.
Se exempel på hur församlingarna engagerade sig

Nationellt insamlingsrekord: 52,9 miljoner kronor

Total samlade julinsamlingen in ofattbara 52 897 155,82 kronor, vilket ännu en gång är insamlingsrekord.

– Det goda resultatet visar att vi är många som vill och tror på att vi tillsammans kan bryta skadliga traditioner och ge hopp till tusentals flickor runtom i världen, säger Eva Pérez Järnil, insamlingschef för Act Svenska kyrkan.

Fantastiska 52,9 miljoner Julinsamlingen

Vi gjorde det igen! Tillsammans slog vi nytt insamlingsrekord för Julinsamlingen med hela 52,9 miljoner insamlade kronor! Gåvor som omsätts i Act Svenska kyrkans insatser för allas rätt till ett värdigt liv.

Ett collage med 24 bilder som visar exempel på engagemanget för julinsamlingen

Stickat, hembakat, grötlunch och perrongkaffe – Julinsamlingen engagerar

Just nu pågår Act Svenska kyrkans årliga julinsamling som skapar stort engagemang runt om i landet.

Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.