Dop

Dopet handlar om att varje människa är född in i ett sammanhang. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Grattis!

Du har blivit förälder, en alldeles ny människa har kommit hit till världen.  Ett barns födelse väcker många känslor och tankar. Glädjen över det nya livet. Oro inför det ansvar som vilar på oss, det bräckliga livet lagt i våra händer. Kärlek, sömnlösa nätter, tacksamhet, samhörighet.

Är du vuxen men inte döpt?

Kanske du inte blev döpt när du var barn. Men man är aldrig för gammal för att bli döpt! Det går alltså lika bra att boka dop om du är vuxen. Du är också välkommen att höra av dig till oss om du har frågor. Vilka andra får del av dina personuppgifter?

Vad betyder dopet?

Den kristna tron har sin grund i tanken att Gud älskar varje människa och vill leva i gemenskap med oss. Dopet vill berätta för oss att vi aldrig vandrar ensamma, Gud är med i livets alla skeden, vad som än händer. Dopet är som en varm och kärleksfull hälsning från Gud som vill ge utrymme för tro. En tro som kan få växa, där föräldrar och faddrar kan få stötta med bön och kärleksfull närhet och handling.

Det finns ingen speciell ålder för dopet, det är något som går att göra när som helst i livet.

Hur går det till?

Dop sker antingen som en del i församlingens huvudgudstjänster eller som dopgudstjänst där ibland flera familjer är med. I församlingen finns fyra kyrkor; Forshälla, Ljung Resteröd och Grinneröd. Vill du hellre att dopet ska ske någon annanstans, t.ex. vid havet eller hemma i trädgården, går det oftast att lösa. Medverkan av präst, musiker, vaktmästare och kyrkorum ingår alltid. Det kostar ingenting att bli döpt eller att låta döpa sitt barn. För medlemmar i Ljungskile församling finns även möjlighet att utan kostnad låna lokal för samling efter dopet.

När du har bokat tid för dop kontaktas du av ansvarig präst för ett dopsamtal. Då går ni gemensamt igenom bl.a. dopets innehåll, vilken musik som ska spelas och vilka texter som ska läsas. Det är viktigt att dopet blir en högtid som passar just er och det finns stora möjligheter att vara med och utforma dopet till just er stund. Under rådande omständigheter försöker vi att boka in digitala möten eller telefonmöten istället för att träffas. Tack för din förståelse!

Planera och boka ett dop

I kyrkan är dopet alltid glädje och fest. Det kan göras enkelt, med få förberedelser eller som en stor fest med hela släkten närvarande.

Välkommen att boka dop!

Du kan sitta hemma i lugn och ro när det passar dig och se bokningsbara tider och kyrkor i bokningen här nedan. Bokningen är öppen dygnet runt! Observera att bokningen är preliminär ända tills du får en skriftlig bokningsbekräftelse.

LJUNGS KYRKA RENOVERAS 2023

Observera att Ljungs kyrka kommer att vara stängd hela 2023 p g a inre renovering. Det går alltså inte att boka något under det året!

Hittar du inga lediga tider?

Det är många som vill boka dop just nu och många tider är uppbokade. Vissa helger kan vi lägga in en extra doptid. Maila expeditionen om ditt önskemål, så ska vi se vad vi kan göra: ljungskile.forsamling@svenskakyrkan.se eller ring 0522-999 70 på våra öppettider.

Dopklänning

Välkommen att låna Ljungskile församlings dopklänning! Ni kan välja mellan flera olika färger på banden!

En bebis i famnen på en vuxen och bebisens storasyskon som tittar ner i dopfunten medan vattnet hälls i.

Dop

Dopet är en fest. Vi firar att den som döps – liten eller stor – blir en del i Guds stora familj.