Ett nytt liv

Grattis!

Du har blivit förälder, en alldeles ny människa har kommit hit till världen.  Ett barns födelse väcker många känslor och tankar. Glädjen över det nya livet. Oro inför det ansvar som vilar på oss, det bräckliga livet lagt i våra händer. Kärlek, sömnlösa nätter, tacksamhet, samhörighet.

Vad betyder dopet?

Den kristna tron har sin grund i tanken att Gud älskar varje människa och vill leva i gemenskap med oss. Dopet vill berätta för oss att vi aldrig vandrar ensamma, Gud är med i livets alla skeden, vad som än händer. Dopet är som en varm och kärleksfull hälsning från Gud som vill ge utrymme för tro. En tro som kan få växa, där föräldrar och faddrar kan få stötta med bön och kärleksfull närhet och handling.

Det finns ingen speciell ålder för dopet, det är något som går att göra när som helst i livet.

Hur går det till?

Dop sker antingen som en del i församlingens huvudgudstjänster eller som dopgudstjänst där ibland flera familjer är med. I församlingen finns fyra kyrkor; Forshälla, Ljung Resteröd och Grinneröd. Vill du hellre att dopet ska ske någon annanstans, t.ex. vid havet eller hemma i trädgården, går det oftast att lösa. Medverkan av präst, musiker, vaktmästare och kyrkorum ingår alltid. Det kostar ingenting att bli döpt eller att låta döpa sitt barn. För medlemmar i Ljungskile församling finns även möjlighet att utan kostnad låna lokal för samling efter dopet.

När du har bokat tid för dop kontaktas du av ansvarig präst för ett dopsamtal. Då går ni gemensamt igenom bl.a. dopets innehåll, vilken musik som ska spelas och vilka texter som ska läsas. Det är viktigt att dopet blir en högtid som passar just er och det finns stora möjligheter att vara med och utforma dopet till just er stund.

Vill du boka ett dop?

Välkommen att kontakta församlingsexpeditionen på telefon 0522-999 70 eller via mejl: Ljungskile församling

Läs gärna mer om dopet, dess symboler, planering och andra vanliga frågor på www.svenskakyrkan.se/dop

Kicki Lindkvist