Foto: Alex & Martin /IKON

Begravning

När någon närstående dör ställs tillvaron på ända. Plötsligt känns inte den välbekanta vardagen sig längre lik. Mitt i allt detta är det ofta en begravning som skall planeras och olika praktiska saker som skall tas om hand. Vi finns till som hjälp och stöd.

Begravningsgudstjänsten

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Vi får tacka för tiden vi fick tillsammans och för allt den döde betytt för oss. Vi kan också be om förlåtelse för sådant som inte blev som vi önskade och be om försoning. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Hur går jag tillväga?

Det vanligaste tillvägagångssättet när man ska planera en begravning, är att kontakta en begravningsbyrå. De hjälper till att boka kyrka, präst och musiker. Man kan även själv ringa till församlingsexpeditionen och boka tid och präst för begravningen. Oavsett vilket alternativ man väljer, är det bra att ha i åtanke att det ofta är positivt för sorgearbetet om man orkar ta del i planeringen.

Innan begravningen kontaktas man av prästen och träffas för att tala om hur begravningsgudstjänsten kommer att gå till och om den som avlidit. Ofta berättar man lite för prästen om den avlidna och dennes liv, så att de ord han eller hon säger på gudstjänsten blir personliga och viktiga.

Lån av bårtäcke

Ett bårtäcke används som smyckning av kistan och är en dekoration med gamla anor.

Tider för begravningsgudstjänst

Huskvarna kyrka: Måndag-fredag kl.10.30 och 13.30

Hakarps kyrka: Tisdag och fredag kl. 10.30 och 13.30

Brånerydskapellet: Måndag-fredag kl. 10.30 och 13.30