Kvinna håller i dopklätt barn i trädgård.
Foto: Johannes Frandsen Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Dopet är ett tecken på att den som döps hör ihop med Gud som aldrig överger någon. I dopet finns ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Med dopet hälsas man välkommen till en gemenskap i kyrkan. I och med dopet blir man även medlem i Svenska kyrkan.

Välkommen att boka dop

För att boka dop ringer du till pastoratsexpeditionen. Kontaktuppgifter hittar du här på sidan. Du är också välkommen att besöka oss. Dopprästen hör sedan av sig för att planera dopet tillsammans med er.

När kan vi ha dopet?

Dopet sker i söndagens gudstjänst eller vid en separat dopgudstjänst på en söndag.

Våra kyrkor och kapell

Dopet kan ske i någon av våra kyrkor; Huskvarna kyrka, Öxnehagakyrkan eller Hakarps kyrka. För mindre dopsällskap finns möjlighet att ha dopgudstjänsten i Garpa skans kapell. På grund av Corona håller Garpa skans stängt tillsvidare.

Läs mer om våra kyrkor och övriga byggnader samt se bilder >

Låna dopklänning

Vi har flera dopklänningar i olika storlekar för utlåning. Prata med församlingsexpeditionen.

Låna lokal

Det finns också möjlighet att låna lokal för dopkalas i anslutning till dopet, detta kostar ingenting. Boka detta samtidigt som du bokar doptid.

När får barnet sitt namn?

För att ditt barn skall få sitt namn, skickar du en namnanmälan till Skatteverkets folkbokföring och berättar vad ditt barn ska heta.

Vid dopgudstjänsten har barnet därför redan fått sitt namn. I gudstjänsten läses detta sedan upp, kanske för första gången offentligt.

Dop som vuxen?

Att låta döpa sig är en möjlighet man har under hela livet, ung som gammal. Det är långtifrån bara barn som döps.

Vid dop av barn är det föräldrarna som beslutar om barnet ska döpas och därmed bli medlem i Svenska kyrkan. När man vill låta döpa sig som vuxen, träffar man ofta en präst under en period före dopet och samtalar om kristen tro. Ring till församlingsexpeditionen och berätta att du är intresserad av att döpa dig.

Huskvarna Pastoratsexpedition

Symbolik

När Gud genom Jesus blev människa och kom till oss på jorden sa han "Jag är meder alla dagar". Denna osynliga närvaro uttrycks på flera sätt i dopgudstjänsten.

dopljus

Dopljuset vill påminna om Jesus som sa: "Jag är världens ljus". Liksom ett ljus som visar vägen i mörkret vill Jesus leda oss på vägen genom livet.

korstecken

Korstecknandet som barnet tar emot i dopet, är ett livets symbol. Den döpte blir en del av kyrkan och en nutida Jesus lärjunge.

Dopängel

En dopängel hängs upp i vårt dopträd eller dopgren i kyrkan.

Alla barn som blivit döpta senaste halvåret blir sedan inbjudna till en familjegudstjänst då dopängeln delas ut.

I Hakarps kyrka finns en dopängel från 1759, som i sin ena hand håller ”funten”, en skål av silver i vilken dopvattnet hälls. Ängeln befinner sig i vanliga fall ”svävande” en bit upp, men sänkes vid dop ner till lagom höjd.

Fadder

Fadder är detsamma som förr kallades gudmor eller gudfar. Ordet fadder betyder medfader efter latinets compater och har funnits i kyrkan sedan 200- talet. Att vara fadder idag betyder att stödja och uppmuntra barnet och föräldrarna i det kristna livet. Den som är fadder måste själv vara döpt.

Huskvarna Pastoratsexpedition

Pastoratskansliet