Lyssna

Kyrkbackens förskola

På pastoratets förskolor i Huskvarna och Hakarp står barnens bästa alltid i centrum och kännetecknas av att vara den lilla förskolan med en familjär stämning. 

Kyrkbacken består av två förskolor, en i Hakarp och en i Huskvarna med cirka 38 barn på varje enhet.

Vi utgår från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Utbildningen har sin grund i och följer Skollagen, läroplan för förskolan och övriga författningar på skolområdet.

Ett lustfyllt lärande bidrar till utveckling hos barnen

Varje vecka har vi olika aktiviteter som till exempel skapande, rörelse, sång, rim och ramsor, utflykter och läsning. I verksamheten utgår vi ifrån det enskilda barnet, barngruppen och det barnen visar intresse för vilket innebär att verksamheten förändras över tid. Genom att arbeta med det som barnen är intresserade av blir verksamheten meningsfull och rolig.

Leken har en stor plats i vår verksamhet. I leken lär sig barnen tillsammans med varandra och pedagogerna nya saker, bearbetar känslor och upplevelser och tränar förmågan till samspel och konflikthantering. I leken finns även delar som matematik, språk, naturvetenskap, motorik, fantasi och kreativitet med.

Kyrkan besöks en gång i veckan av de barn som vill.

Vi är nära naturen på våra gårdar, på utflykter och i vårt sätt att tänka vad gäller miljömedvetenhet.

Maten är viktig 

Vi strävar efter att laga maten och baka bröd från grunden på förskolorna, med ekologiska råvaror (med nuvarande höga livsmedelspriser kan undantag göras).

Hör av dig för att få veta mer

Johanna Bard Axell

Johanna Bard Axell

Rektor Kyrkbackens förskola, Huskvarna pastorat

Huskvarna

Alfred Dalinvägen 12, 561 32 Huskvarna

Solen: 036-30 43 81
Stjärnan: 036-30 43 83
Månen: 036-30 43 87

Hakarp

Hakarps Kyrkby, 561 93 Huskvarna

Jordgubben: 036-30 43 48
Hallonet: 036-30 63 41
Smultronet: 036-30 63 42

Mer om oss

Kyrkbackens förskola i Huskvarna

Månen, Stjärnan och Solen

Kyrkbacken i Huskvarna startade 1990 och består av tre avdelningar: Månen för de yngsta, Stjärnan för mellanbarnen och Solen för de äldsta. Vi utgår ifrån varje enskilt barn samt gruppens sammansättning när vi placerar ett barn på en avdelning eller när ett barn ska byta avdelning. Det innebär att det inte är självklart att ett barn går på en viss avdelning när det är till exempel tre år.

Centralt i Huskvarna

Förskolan ligger centralt med närhet till bibliotek, kollektivtrafik för vårdnadshavare som pendlar, skog och grönområden såsom Smedbyparken, samt Huskvarnaån med sitt livliga djurliv och Vättern. Förskolan ligger i samma byggnad som Huskvarna kyrkas församlingshem. 

Tyra

Vi använder förskoleappen Tyra som alla vårdnadshavare är anslutna till.

Kyrkbackens förskola i Hakarp

Smultronet, Hallonet och Jordgubben

Kyrkbackens förskola i Hakarp startade 2001 och består av tre avdelningar: Smultronet för de yngsta, Hallonet för mellanbarnen och Jordgubben för de äldsta barnen. Vi utgår ifrån varje enskilt barn samt gruppens sammansättning när vi placerar ett barn på en avdelning eller när ett barn ska byta avdelning. Det innebär att det inte är självklart att ett barn går på en viss avdelning när det är till exempel tre år.

Med skogen som granne

I Hakarp, bredvid kyrkan precis där landsbygden tar vid, ligger vår förskola. Byggnaden är ett skolhus från början av 1900-talet. Med skogen runt knuten upptäcker vi världen, bestiger berg och galopperar på våra ängar. Det finns ett rikt djurliv nära förskolan och det inte ovanligt att vi ser älg, räv och rådjur genom fönstret eller på våra promenader. För närvarande har vi en kanin som heter Hulken som har ett litet hus med inhägnad på vår gård.

Tyra

Vi använder förskoleappen Tyra som alla vårdnadshavare är anslutna till.

Vision & mål

Glädje och trygghet

För att barnen ska kunna ha kul, leka och utvecklas till sin fulla potential, därför är det viktigt att de känner sig trygga på förskolan. Att känna glädje i det man gör bidrar till ökad livskvalité, nyfikenhet att upptäcka och lära sig nya saker.

Natur och miljö

Vi ser lärmiljön inne och ute som en extra pedagog där vi på ett lekfullt och naturligt sätt utvecklar matematik, språk, naturvetenskap, fantasi, empati, social kompetens och kreativitet. I naturen ges vi också möjlighet att lära oss om växter och djur samt träna och utveckla vår motorik. Att leka och lära utomhus varje dag är en självklarhet för oss, oavsett väder. 

Leken

Leken har en stor plats i vår verksamhet, barnen lär sig nya saker, bearbetar känslor och upplevelser och tränar förmågan till samspel och konflikthantering. I leken kommer även delar som matematik, kommunikation, språk, naturvetenskap, motorik, fantasi, likabehandling och kreativitet in.

Maten

Maten och måltiden är en viktig del på förskolan och en av våra grundstenar och tillagas/bakas från grunden på förskolan. Stor vikt läggs vid variation av smaker och maträtter liksom att erbjuda olika sorters frukt och grönsaker.

Vår målsättning är

  • Trygga, harmoniska barn med goda relationer till varandra och vuxna.
  • Ge barnen glädje i lek, sång och skapande.
  • Uppmuntra nyfikna barn till upptäckarglädje.
  • Ledsaga barnen till intresse och nyfikenhet för djur och natur.
  • Visa barnen ett miljömedvetet och hållbart tänkande och handlande.
  • Hjälpa barnen att utveckla sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar.

Konfessionella inslag i verksamheten

På Kyrkbackens förskola förekommer konfessionella inslag, det vill säga att barnen deltar i aktiviteter där det kristna budskapet finns med. Det innebär besök i närliggande kyrka en gång i veckan då någon anställd inom Svenska kyrkan leder en samling. Innehållet i samlingen kan vara en berättelse kopplat till kristet budskap, eller att man sjunger sånger med ett kristet innehåll. Allt deltagande är frivilligt även om ni som vårdnadshavare har godkänt deltagande.

I Hakarp sker detta för närvarande på måndagar runt kl. 9.00.
I Huskvarna sker detta för närvarande på tisdagar runt kl. 9.00.

Godkännande av medverkan vid konfessionella i verksamheten

Kvalitetsarbete

Grunden för utbildningen vid vår förskola finner vi i

Läroplan för förskola  - Läroplan för förskolan

Barnkonventionen - Konventionen om barnets rattigheter 2018

Skollagen och övriga relaterade författningar - Skollagen

De regler Jönköpings kommun har för att bedriva förskola. Jönköpings kommun utövar tillsyn av de fristående förskolorna.

Systematiska kvalitetsarbete

Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att synliggöra kvalitet och likvärdighet, vad vi gör, varför och vad det leder till. Genom att planera, följa upp, analysera, dokumentera och utveckla utbildningen kan vi skapa och dela kunskap om vad som leder till framgång.

Skollagen innehåller ett tydligt krav på systematiskt kvalitetsarbete. Där framgår också att kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av förskollärare, övrig personal och barn. Barnen och deras vårdnadshavare ges möjlighet att delta i arbetet. 

Tecken på måluppfyllelse, Huskvarna

Tecken på måluppfyllelse, Hakarp

Vi tycker att det är viktigt att alla barn på vår förskola behandlas lika och får de förutsättningar som de behöver för att kunna "göra framsteg, övervinna svårigheter och få uppleva sig som en tillgång i gruppen". För att förhindra att någon särbehandlas har vi upprättat en likabehandlingsplan:

Likabehandlingsplan

Genom att ta del av kritik och få förslag till förbättringar kan kvalitén på förskolan öka. Det görs enklast dagligen till den personal som man som vårdnadshavare möter vid lämning och hämtning. Vissa tycker att det är obehagligt att framföra kritik personligen och därför har vi tagit fram en klagomålsrutin:

Klagomålshantering

Konfessionella inslag

På Kyrkbackens förskola förekommer konfessionella inslag, det vill säga att barnen deltar i aktiviteter där det kristna budskapet finns med. Det innebär besök i närliggande kyrka en gång i veckan då någon anställd inom Svenska kyrkan leder en samling. Innehållet i samlingen kan vara en berättelse kopplat till kristet budskap, eller att man sjunger sånger med ett kristet innehåll. Allt deltagande är frivilligt även om ni som vårdnadshavare har godkänt deltagande.

I Hakarp sker detta för närvarande på måndagar runt kl. 9.00.

I Huskvarna sker detta för närvarande på tisdagar runt kl. 13.00.

Ansök om plats

Ansökan om plats görs genom att ni fyller i blanketten: Köanmälan - fyll i digitalt och skicka via epost eller laddar ner och skriver ut blanketten: Köanmälan - skicka in via post.

Rektor återkopplar när anmälan kommit in. Har du inte fått återkoppling inom två veckor från det att du skicka in anmälan ber vi dig att återkomma.

Adress:
Kyrkbackens förskola
Alfred Dalinvägen 12
561 31 Huskvarna

Mejladress till rektor: johanna.bardaxell@svenskakyrkan.se

Köhantering på Kyrkbackens förskola

Köregler

Vi har varsin kö till respektive förskola, därför är det viktigt att du anger vilken förskola du önskar plats på för ditt barn. Du kan stå kostnadsfritt i kö till båda förskolor och har rätt att tacka nej till erbjudande om plats och ändå behålla din köplats. Vi uppdaterar kön med jämna mellanrum under terminerna och återkopplar regelbundet till vårdnadshavarna.

Syskonförtur

Har ditt barn syskon med plats på förskolan vid tiden för att barnet i kön ska introduceras på förskolan har ditt barn rätt till syskonförtur.

Tid

Efter barn med syskonförtur erbjuds barn plats i turordning efter datum för inkommen ansökan.

Besök på förskolan

Efter att ni fått erbjudande om plats på förskolan kan vi erbjuda besök på förskolan inför ert beslut. Barn mår väl av förutsägbarhet under dagen och trygga rutiner vilket är en hög prioritet för oss på Kyrkbackens förskolor. Därför vill vi undvika besökare som barnen inte känner eller att pedagoger lämnar barngruppen och därmed inte kunna genomföra den undervisning som vi normalt planerar under veckan. Vi tror att det är ett förhållningssätt ni som vårdnadshavare kommer att uppskatta när ert barn fått plats hos oss. Vi kommer att erbjuda ett par tillfällen i samband med att vi erbjuder plats då vi skapar goda förutsättningar både för barngruppen, pedagogerna och er som vårdnadshavare att besöka förskolan. Troligtvis blir ni flera vårdnadshavare som kommer samtidigt till dessa tillfälle

Erbjudande om plats

När ni får erbjudande om plats och bestämt er för att acceptera får ni en samling dokument som beskriver hur det är att ha barn på Kyrkbackens förskola. En del av dessa ska fyllas i och lämnas till förskolan. Många av dem innehåller information om ert barn som är viktigt för förskolan att känna till, dessa kan vänta till introduktionen. Placeringsavtalet är viktigt att ni lämnar till förskolan så snart som möjligt

Introduktionsmöte

Efter att ni lämnat placeringsavtalet kommer en pedagog från den mottagande avdelningen ringa er för att bjuda in till introduktionsmöte för vårdnadshavare. Ofta sker det tillsammans med andra som har barn som ska introduceras i förskolan vid ungefär samma tid.

Kontakt

Rektor

Johanna Bard Axell
Telefon: 076-342 54 33
Mejladress: johanna.bardaxell@svenskakyrkan.se

Huskvarna

Alfred Dalinvägen 12, 561 32 Huskvarna

Solen: 036-30 43 81
Stjärnan: 036-30 43 83
Månen: 036-30 63 49

Hakarp

Hakarps Kyrkby, 561 93 Huskvarna

Jordgubben: 036-30 43 48
Hallonet: 036-30 63 41
Smultronet: 036-30 63 42