Foto: Axel&Martin/IKON

Begravning

Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Här kan du läsa mer om de praktiska frågorna kring ett dödsfall men också hur vi kan hjälpa dig att hantera sorgen och saknaden.

När en anhörig avlider kan det kännas skönt att få prata med någon. I Svenska kyrkan finns präster och diakoner att vända sig till för enskilda samtal. Samtalen sker efter anhörigas önskemål (så långt det är möjligt) och kan om så önskas ske vid flera tillfällen.

Själva begravningen kan du som anhörig själv ordna och planera, eller så kan du ta hjälp av en begravningsbyrå. Läs mer om att planera en begravning längr ner på sidan.

När vi har fått in en begravningsanmälan så kontaktar prästen de anhöriga så snart som möjligt för samtal.

Ett sista farväl till den som gått bort

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra mellan er.

DEN SOM DÖTT FÅR GÅ I FRID

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

MINNESSTUNDEN GER TILLFÄLLE ATT MINNAS TILLSAMMANS

Efter gudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked och för många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.

Är du medlem i Svenska kyrkan så är en begravningsgudstjänst helt kostnadsfri och du får också låna församlingsgården för efterföljande minnesstund utan kostnad.

Församlingen erbjuder detta bårtäcke till utlåning vid begravningar.

Kontakta oss gärna

Hörnefors Församlingsexpedition

Post- och besöksadress

Rosornas gränd 3,
905 31 Hörnefors

hornefors.forsamling@svenskakyrkan.se

Telefontider och besökstider expeditionen
Tisdag och onsdag 10.00-12.00 samt torsdag 13.00-15.00.

Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.