Högalids församling Besöksadress: Högalids Kyrkväg 11, 11730 STOCKHOLM Postadress: BOX 9048, 10271 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6168800 E-post till Högalids församling

Dop

I dopet kommer man till kyrkan med sitt barn, sig själv, sina tankar och känslor.

Dopklänningen är oftast vit och det är renhetens färg. Att den är alldeles för lång för barnet är en symbol för att dopet är något att växa i. Att barnet har mycket kvar att lära sig om Gud och om sin tro. Senare i livet, under konfirmationen, får konfirmanden hjälp med att upptäcka vad Gud har gett via dopet. Den vita konfirmandkåpan är en symbol för dopklänningen, som man nu har vuxit i!.

Dop i Svenska kyrkans ordning sker oftast genom att prästen begjuter dopkandidatens hjässa. Det kan också ske genom att prästen sänker ner barnet i dopfuntens vatten. Även vuxna kan döpas genom nedsänkning, t ex utomhus. Vattnet är en symbol för rening och det är livsnödvändigt.

Många tror att dopet är en namngivningsceremoni. Men dopet är alltså så mycket mer. Vid dopet säger prästen barnets namn högt så att hela församlingen hör det. Då nämns Guds namn och barnets namn samtidigt och det visar på deras samhörighet.

Jesus sa: Låt barnen komma till mig och hindra dem inte.  Guds rike tillhör sådana som de.

Mat 10:13–16

Att vara förälder är det största uppdraget du som människa får, barnet är beroende av ditt ansvar och din kärlek. Det är naturligt att vilja ge sitt nyfödda barn det allra bästa i livet. Ett sätt att uttrycka detta är att låta döpa det. Dopet är Guds sätt att säga: Välkommen till min familj. Dopet är Guds omfamning av barnet. I dopet ber vi om Guds beskydd. Gud har inte lovat att livet alltid kommer att vara enkelt, men i dopet ger Gud sitt löfte att alltid vara med.

Dop som tonåring eller vuxen

Vi förknippar oftast dop med spädbarn, men även större barn, ungdomar och vuxna kan döpas. De får en kort undervisning, ofta i samband med konfirmation. De som har döpts i ett annat kristet samfund är välkomna in i Svenska kyrkan, något nytt dop sker inte. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid.

Fadder

Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Faddrarnas uppgift är dels att vara en viktig vuxen person vid sidan av föräldrarna, dels att hjälpa barnet att utforska den kristna tron. Det kan innebära att komma ihåg barnets dopdag, be för barnet och på annat sätt påminna sitt fadderbarn om att det är döpt. För att bli fadder måste man själv vara döpt.

Dop i Högalid

Om du vill döpa ditt barn, eller har frågor och funderingar om dopet, hör av dig till församlingsexpeditionen på 08-616 88 00.

Doptider

I Högalids församling erbjuder vi i första hand dop på lördagar och söndagar. Klockan 11.30, 13.30,14.45 och 16.00 finns möjlighet för dop. Vi erbjuder även dop på söndagar efter mässan kl 13.30. Det finns även möjlighet till dop i mässan. Dopet är gratis.

Dopklänningar

Vi har dopklänningar som kan lånas vid dop. Det är kostnadsfritt mot en deponeringsavgift på 100 kr.

Dopkaffe

I Högalids församling finns flera lokaler som kan hyras eller lånas till dopkaffe. Fråga när du bokar dopet!

Dopet är en av livets verkligt stora milstolpar och en festhögtid. Välkommen att döpa ditt barn i Svenska kyrkan!

Läs mer!

Här kan du läsa mer om dopet!