Begravning

Det är alltid svårt att skiljas. Många vill inte vara utan hoppet om ett liv bortom graven. Då blir kyrkan självklar för den sista högtiden på jorden.

På Ingarö ligger kyrkogården runt kyrkan - den vanligaste placeringen på landet. Gustavsbergs begravningsplats är lite undanskymt belägen. Den kom till innan kyrkan byggdes.

Inför döden är vi alla lika. Inför döden är vi alla hjälplösa. Det är alltid svårt att skiljas. Det undgår ingen att fråga sig: var det ingenting mer? Finns det "något bortom bergen, blommorna och sången?" Många vill inte vara utan hoppet om  ett liv bortom graven. Då blir kyrkan självklar för den sista högtiden på jorden.

Församlingen har två bårtäcken som lånas ut vid  begravningsgudstjänster.
Gustavsbergs kyrka har ett vackert grönt bårtäcke med ljusare inslag och guldbrodyr, i Ingarö kyrka finns ett liknande i blått och silver.

Svenska kyrkan har samhällets uppdrag att sköta begravningsväsendet för alla (undantag är endast Stockholms och Tranås kommuner). Vill någon ha en begravningshögtid utan kristen prägel står vårt kapell på Gustavsbergs kyrkogård eller cermonilokalen "Duvan" i Boo församling till förfogande för detta. Under tiden 1 november till 31 mars hålls Gustavsbergs kapell stängt.

Vad händer när kistan sänks ned i graven och efter att den har sänkts?

Vid gravsättning använder vi kistbärare som varsamt, med sänkband, sänker kistan i graven. Efter gravsättning täcker vi kistan med sand, som är mycket skonsam mot kistan. Därefter fyller vi graven med jord och slutligen lägger vi en liten kulle med sand överst. Denna sandkulle byts ut mot jord efter ca 1 år.

Här når du Kyrkogårdsförvaltningen »

Om du vill läsa mer kan du gå in på Svenska kyrkans hemsida