Dop - Gomorron världen!

Kanske är det en ny liten människa som ska döpas eller så väljer du att döpas senare i livet – hur det än är, välkommen till dop i Gustavsberg-Ingarö församling

Att välkomna ditt barn till familjen, vännerna och världen med ett dop är en betydelsefull handling, ett minne för livet.

Du kan själv välja den av våra två kyrkor som passar dig bäst, Gustavsbergs kyrka eller Ingarö kyrka. Nedan ser du våra vanligaste dagar och tider för dop. Antingen har ni en egen dopgudstjänst i en av våra kyrkor eller så låter du döpa ditt barn under huvudgudstjänsten en söndag. Självklart finns det också möjlighet att döpa ditt barn i hemmet, i trädgården eller någon annanstans. Det kan behövas lite framförhållning, men det brukar alltid lösa sig. Ring så ordnar vi det!
Du kan även preliminär boka en tid så tar vi kontakt med dig.

Preliminärboka doptid här

Dopet är gratis
Ett dop kostar ingenting. Det som kan kosta är det runt omkring, men även här försöker vi hjälpa till. Dopklänning kan du låna gratis i kyrkan, vi har flera fina att välja mellan. Att låna våra lokaler för gemenskap efter dopet är också gratis om du tillhör Svenska kyrkan i Gustavsberg-Ingarö (annars kostar det 1800 kr att hyra en lokal). Dopkaffe kan du, om du vill, ordna helt själv. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, utan en härlig och minnesvärd samvaro med nära och kära.

Så går dopet till
I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans fram till dopfunten. Det blir en vandring från vardagen till dopets fest och glädje. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du och kan variera under dopets gång.
Vid dopsamtalet med prästen någon vecka innan dopet bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.

Läs mer om hur ett dop går till på Svenskakyrkan.se

Dopklänning
Dopklänning finns att låna. Här kan du se bilder på församlingarnas dopklänningar »

Dopminne och dopljus
Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn nu är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Med dopminnet kan ni varje år komma ihåg att fira dopdagen bland annat genom att tända det dopljus som under dopet överlämnas till er. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.

Faddrar
Ofta får barnet faddrar i samband med dopet. Att få vara fadder brukar någon släkting eller vän känna som ett viktigt hedersuppdrag. En fadders finaste uppgift är att be för barnet och stödja det på alla sätt.

Döpa nu eller senare i livet
Numera är det genom dopet som man tas upp som medlem i Svenska kyrkan och därmed den världsvida kristna gemenskapen. Alla nyfödda barn som har föräldrar som tillhör församlingen får en inbjudan om att låta döpa sitt barn. Även barn till föräldrar som inte tillhör Svenska kyrkan kan döpas. Men dopen kan också ske senare i livet.

Om man som förälder vill vänta med dopet kan man meddela församlingen att barnet ska tillhöra Svenska kyrkan utan dop. Även som vuxen kan man tillhöra kyrkan utan dop. Är du vuxen och vill döpa dig ordnar vi självklart det!

Ring eller mejla oss!
Det finns mycket mer att berätta. Vi vill hjälpa dig att välkomna ditt barn på bästa sätt och ge er ett minne för livet.

Frågor - bokningar angående dop ring 08-570 380 50
Du kan också mejla dina frågor så kontaktar vi dig
gustavsberg-ingaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Välkommen till dop i Gustavsberg-Ingarö!

Bokning

Dopgudstjänsten firas vanligtvis följande tider i Gustavsbergs och Ingarös kyrka:
Lördagar kl 13.00, 14.30 och 16.00
Söndagar kl 14.00, 15.00 och 16.00

Dop kan också firas i vissa huvudgudstjänster på söndagar. Om ni har önskemål om andra tider, eller platser, går det bra att prata om det i samband med att ni bokar dopet. Då kan även ev. lokalbokning göras. Sedan tar prästen kontakt för att bestämma tid då dopet kan planeras tillsammans.

Regler för upplåtande av lokaler

Välkommen att ringa församlingsexpeditionen i god tid för att boka tid

Tel.  08 - 570 380 50
Måndag kl 9-12
Tisdag kl 9-12
Onsdag kl 13-16
Torsdag kl 9-12
Fredag kl 9-12

När du bokat tid för dopgudstjänsten får du en bekräftelse av oss. Det finns flera möjligheter att delta aktivt i dopgudstjänsten genom att läsa en text, be en bön eller bara sjunga med i psalmerna. Ordningen för dopet är alltid densamma, men det finns alltid utrymme för egna önskemål och personliga tillägg. Vi har flera fina dopklänningar att låna.

Har du frågor om dopet är du välkommen att skicka ett meddelande till oss. Vill du istället att vi ringer upp dig går det lika bra.

Personuppgiftshantering. För att kunna besvara ditt ärende behöver vi vissa personuppgifter. Vi hanterar personuppgifter enligt gällande integritetslagstiftning och den rättsliga grunden här är berättigat intresse. Dessa uppgifter sparas tills dess att ärendet är hanterat, och tas sedan bort. De uppgifter vi behandlar om dig kommer inte att säljas vidare och delas inte utanför Svenska kyrkan, om inte vi är skyldiga att göra så enligt lag. Vi överför aldrig uppgifter till ett land utanför EU.