Recept till 20 bitar
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
0,5 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
100 g naturell färskost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
ägg till pensling och pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
- Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk ca 40 min.
- Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt den jäsa under bakduk ca 20 min.
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser.
- Gör 20 gropar i degen och fördela fyllningen i dem. Låt jäsa ytterligare ca 15 min. Sätt ugnen på 220°.
- Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda dem längst ner i ugnen 15–20 min. Låt bullarna svalna något innan de skärs i bitar.
Receptet är hämtat från: Allt om mat