Lyssna

Nyhet / Publicerad 17 oktober 2023 / Ändrad 11 juli 2024

Filmjölkslimpa

Snabb, lättgjord, klassisk filmjölkslimpa som är oerhört god och populär – en riktig favorit!

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl (kan även bytas ut mot vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap (ljus funkar också bra, men har mildare smak och färg)

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
  4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
    Strö lite vetemjöl på ytan.
  5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan.
  6. Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.

Recept hämtat från Lindas bakskola, länk https://lindasbakskola.se/2018/02/06/filmjolkslimpa-2/