Foto: Jenny Carlson

Vigsel

Bröllop är fest, ett minne för livet! I Sverige finns inget lagligt, socialt eller samhälleligt tvång att gifta sig utan vi kan av fri vilja och kärlek välja om och med vem vi vill gifta oss, vilken fantastisk möjlighet!

Ett bröllop kan dessutom vara alldeles gratis eller passa den budget man har beroende på vad man väljer att göra runt omkring själva vigselakten.
Om minst en av er är medlemmar i Svenska kyrkan så erbjuder vi er utan kostnad präst, musiker, vaktmästare samt att vara i någon av våra kyrkor.
För att vigseln ska bli juridiskt giltig krävs egentligen förutom brudparet bara prästen och två vittnen.

Att gifta sig är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans, vi ber också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Själva kyrkorummet ger en stämningen av högtid men ni kan också välja att vigas till exempel hemma eller ute i naturen på en plats som betyder mycket för er.

Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt som vi inte frångår men i samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten.

I Floby pastorat erbjuder vi två tider för vigsel på de flesta av årets lördagar, 11.00 och 15.00. 
Varje lördag finns en präst och en musiker uppsatt. Det kan vara bra att ha några olika datumförslag när ni ringer till vår expedition för att boka er vigsel.
Vill ni gifta er i någon av Floby pastorats kyrkor men tillhör ett annat pastorat går detta också bra och är kostnadsfritt för er som brudpar, självklart ingår präst, musiker och vaktmästare även då!

De flesta bokar sin vigsel många månader i förväg men det ända som egentligen krävs är att man har hunnit få sin hindersprövning godkänd. Den ansöker man om hos Skattemyndigheten och den måste vara godkänd för att vigseln ska kunna genomföras.

För dem som önskar går det bra att boka in eventuell bröllopsfest i något av våra församlingshem.
För dem som inte är bosatta i pastoratet tas en hyra ut men för dem som är bosatta i Floby pastorat är lokalen gratis på förrättningsdagen.
När ni har bestämt er för ett datum och kyrka ringer ni expeditionen och bokar er vigsel. Vi kommer vilja ha kontaktuppgifter och era personnummer så vi kan ta fram en vigselblankett till prästen. Några veckor innan vigseln kontaktar prästen er för ett vigselsamtal.
Ni kan när som helst när ni har frågor kontakta expeditionen så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa er.


Kanske är det dags att göra slag i saken i år?!

Boka vigsel

Ring pastoratsexpeditionen så får du veta vilka tider och kyrkor som är lediga! 

Kontakta expeditionerna eller personalen

Här hittar du kontaktuppgifter till pastoratets två expeditioner och alla anställda. Tveka inte att höra av dig med dina frågor!