Prästens hand på dopbarnets huvud
Foto: Jenny Carlson

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop! Att låta döpa sitt barn är att få se, höra och uppleva att alla är välkomna i Guds familj. Dopet är Guds kärleksförklaring till varje människa. Genom dopet blir barnet medlem i Svenska kyrkan och delaktig i en större gemenskap: med församlingen, Kristus och den kristna kyrkan i världen.

Det brukar finnas många frågor som behöver svar när man börjar planera för sitt barns dop. Några av dem kanske du hittar svaret på här nedan men du är också alltid välkommen att kontakta oss!

Kontakta expeditionerna eller personalen

Här hittar du kontaktuppgifter till pastoratets två expeditioner och alla anställda. Tveka inte att höra av dig med dina frågor!

Snabba fakta om dopet

Vad är det för skillnad på dop och namngivningsceremoni
Ur kyrkans perspektiv är det stor skillnad. Dop är en fest då vi firar och 
gläds över att en människa blir del av ett större sammanhang; sin familj, 
församlingen och Guds stora gemenskap.
Namnet får barnet i samband med att blanketten skickas till 
Skatteverket alltså redan innan dopet. Namnet har ändå en central roll 
och nämns i dopet eftersom det är just denna unika människa som döps.
 
Var kan man ha dop
Ni väljer själva om ni vill ha dopet i någon av våra 17 kyrkor, utomhus, hemma eller på någon annan plats som betyder mycket för er. 
I samband med dopet finns det också möjlighet att boka något av våra 
församlingshem för dopfesten.

Kostnad för dop
Det kostar ingenting att döpa sitt barn. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår! 

Vatten hälls i dopfunt
Foto: Jenny Carlson

Dopsamtal
När dopet är bokat och i god tid innan dopdagen kontaktar dopprästen er för ett samtal. I samtalet får ni möjlighet att vara med och forma dopgudstjänsten tillsammans med prästen.

Faddrar
Många föräldrar vill utse en eller flera faddrar åt sitt barn. Det kan vara en av de bästa dopgåvor ett barn kan få; en extra vuxen som finns där för barnet, lyssnar, förstår och inspirerar. För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Det finns inga krav på att utse en eller flera faddrar utan det är något dopfamiljen själva avgör om man vill.

Dopkläder
Det är vanligt att det lilla barnet som döps bär en lång, vit dopklänning. 
Den symboliserar att barnet ska växa i sitt dop. 
Det finns inget krav på att barnet ska ha en dopklänning under dopet.
Pastoratet har dopklänningar att låna ut.

Musik
Vanligtvis innehåller ett dop två till tre psalmer. På Spotify finns en lista som heter ”Psalmer vid dop” där man kan lyssna på flera vanliga psalmer om man vill ha inspiration!

Dop som tonåring eller vuxen
Vi förknippar oftast dop med barn, men även ungdomar och vuxna kan döpas. I samtal med präst pratar man om dopet och planerar dopgudstjänsten. 

Bra att veta
För dem som önskar går det bra att boka in eventuell dopfest i något av våra församlingshem. För er dopfamiljer som är bosatta i pastoratet är lokalen gratis att hyra. Vi har även dopklänningar till låns.

Vill du döpa ditt barn i någon av pastoratets kyrkor men tillhör ett annat pastorat går detta också bra och är kostnadsfritt. 

I Floby pastorat kan man antingen ha dop i en söndagsgudstjänst eller dop på en lördag. På lördagar erbjuder vi tre tider, 10.00, 13.30 och 16.00

Floby pastorats dopsatsning

För att öka dopfrekvensen men också för att öka och bibehålla kontakten med familjerna efter dopet och ge dem en naturlig koppling till kyrkan har kyrkorådet beslutat att inleda ett dopprojekt i pastoratet.
Projektet inleddes redan under hösten 2015 med att en grupp tillsattes för att jobba fram en projektplan, gruppen består av präst, pedagog och kommunikatör.

1 januari 2016 drog projektet igång som i korthet innebär en kommunikationsplan med inbjudningar enligt följande:

  • När barnet är nyfött får familjen ett paket med information om dopet samt några gåvor
  • Året efter barnets dop inbjuds de barn som döptes inom Floby pastorat till en dopdroppegudstjänst där man får hämta sin glasdroppe som hängdes upp i dopträdet under dopet
  • Andra året efter dopet bjuds de barn som bor inom Floby pastorat in till en nallegudstjänst tillsammans med sitt gosedjur
  • Tredje året efter dopet får familjen inbjudan till ett julspel
  • Fjärde året efter dopet blir barnet inbjuden att hämta en bibel
  • Femte året bjuds familjen in till en vårfest tillsammans med pastoratets barn - och ungdomsverksamhet


Planen utvärderas och revideras kontinuerligt

Foto: Jenny Carlson