Pilgrimsvandringar i Floby pastorat

Längtar du också efter att vandra i skog och mark? I sommar invigs bland annat en ny led i Falbygden, Vilskeleden. Vandra med oss eller själv – Gud går alltid med dig.

Planerade aktiviteter från och med 6 juni genomförs med en maxgräns på 100 personer. Håll dig uppdaterad och var beredd på om förutsättningarna förändras.

Pilgrimsagenda

vandra med tema dygnsrytm, 2021-2022

Vandringar en gång i månaden. Vi går från kyrka till kyrka genom blandad terräng. Under sommaren och hösten 2021 går vi utmed Vilskeleden från Jäla till Östra Tunhem. Därefter vänder vi söderut igen och går från Östra Tunhem till Jäla utmed S:t Olofsleden. Kommande vandringar är följande:

• 1 aug kl 14.00, Floby - Sörby, etapptema ”Rast” (3,8 km). Pilgrimsledare är Inger Eriksson och Jenny Carlson.
  • 5 sep kl 14.00, Sörby - Gökhem, etapptema ”Möte” (5 km).
  • 3 okt kl 14.00, Gökhem - Vilske-Kleva, etapptema ”Måltid” (6,6 km).
  • 7 nov kl 14.00, Vilske-Kleva - Östra Tunhem, etapptema ”Avsked” (9 km).
  • 6 feb kl 11.00, Östra Tunhem - S:t Olof, etapptema ”Skymning”.
  • 6 mar kl 11.00, S:t Olof - Slöta, etapptema ”Mörker”.
  • 3 apr kl 14.00, Slöta - Vårkumla, etapptema ”Vila”.
  • 1 maj kl 14.00, Vårkumla - Kinneved, etapptema ”Gryning”.
  • 5 jun kl 14.00, Kinneved - Jäla, etapptema ”Ljus”.

Medtag egen matsäck och kläder efter väder. Självklart kommer du bara om du känner dig symptomfri och frisk.

vandra i jäla, 2021

• 15 jun kl 18–20, tema ”Odlingslandskapet”.
    Start och mål: Jäla kyrka. Vandring ca 2 km, kan genomföras med rullator/rullstol/barnvagn. Pilgrimsledare: Marie-Louise Karlsson.
  • 13 jul kl 18-20, tema ”Skogen”.
    Start och mål: Gunnestorps skog, GPS: 58.019055, 13.340621. Vandring 2,5 km i obanad terräng och på stigar, delvis i högt gräs. Långbyxor och grova skor rekommenderas.
    Pilgrimsledare: Jenny Carlson och Erling Nyman.
  • 17 aug kl 18–20, tema ”Vägen”.
  • 14 sep kl 18–21, tema ”Rötter”.
    Start och mål: Jäla kyrka. Vandring ca 4-5 km i blandad terräng. Pilgrimsledare: Jenny Carlson och Erling Nyman.

Medtag kläder efter väder och fika. Självklart kommer du bara om du känner dig symptomfri och frisk.

vandra till Alphem

• 19 aug kl 15-18
    Start: Floby Kyrkans hus, vandring i långsam takt 7 km till Alphem. Stanna gärna och sjung läsarsånger kl 19. Pilgrimsledare: Erling Nyman, Ann-Britt Bertilsson och Lillemor Karlsson.

pilgrimsgudstjänster, 2021

• 13 jun kl 11
    Start och mål: Åsarps kyrka, trappan. Präst: Mikael Powidzki Casselblad. Pilgrimsledare: Noomi Ragnarsson
  • 20 jun kl 11
    Start och mål: Vårkumla kyrka, vid parkeringen. Präst: Mikael Powidzki Casselblad. Pilgrimsledare: Ann-Britt Bertilsson

Vi samlas utomhus och går sedan en slinga om cirka 2 km, och firar gudstjänst på stopp längs vägen.

Vandra tillsammans med oss

I Floby pastorat finns flera vackra pilgrimsleder som röjs och hålls i ordning så att vi alla kan ha glädje av dem.

Flera av oss har nog tänkt att man ska gå någon av sträckorna men ibland kan det vara svårt att verkligen komma till skott. Det kan bli enklare och även tryggare om man vet att ett visst datum arrangeras en vandring med en ledare som kan sträckan.

Pastoratet har en pilgrimsgrupp med representanter från de tre församlingarna. Gruppens uppgift är att samordna och arrangera pilgrimsvandringar i pastoratet och närområdet som förenklar för människor att komma ut och upptäcka lederna. Flera i pilgrimsgruppen är sedan mitten av september 2016 utbildade pilgrimsledare genom Skara stift.

Gruppen genomför också vandringar på uppdrag, kanske är ni ett gäng kompisar, ett arbetslag eller några familjer som vill prova på pilgrimsvandring - hör av er via Floby pastoratsexpedition (telefon 0515-723880) så försöker gruppen hjälpa er!

Du hittar fler vandringar i närområdet på www.svenskakyrkan.se/skarastift/pilgrimsalmanacka

Matilda Nyman

Svenska kyrkan Floby pastorat