Pilgrim

Vandring för kropp och själ, i gemenskap och stillhet! Pilgrimens nyckelord är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

I Floby pastorat finns flera vackra pilgrimsleder som röjs och hålls i ordning så att vi alla kan ha glädje av dem.

Flera av oss har nog tänkt att man ska gå någon av sträckorna men ibland kan det vara svårt att verkligen komma till skott. Det kan bli enklare och även tryggare om man vet att ett visst datum arrangeras en vandring med en ledare som kan sträckan.

Pastoratet har en pilgrimsgrupp med representanter från de tre församlingarna. Gruppens uppgift är att samordna och arrangera pilgrimsvandringar i pastoratet och närområdet som förenklar för människor att komma ut och upptäcka lederna. Flera i pilgrimsgruppen är sedan mitten av september 2016 utbildade pilgrimsledare genom Skara stift.

Gruppen genomför också vandringar på uppdrag, kanske är ni ett gäng kompisar, ett arbetslag eller några familjer som vill prova på pilgrimsvandring - hör av er via Floby pastoratsexpedition (telefon 0515-723880) så försöker gruppen hjälpa er!

Du hittar fler vandringar i närområdet på www.svenskakyrkan.se/skarastift/pilgrimsalmanacka

Ny led genom Floby pastorat

Falköping ligger utmed den pilgrimsled som heter S:t Olofsleden. Norrut går leden mot Trondheim och Nidarosdomen. Söderut går den istället in i Floby pastorat via Vårkumla, Kinneved och Jäla, för att sedan leda mot Eriksberg och så småningom sluta i Lödöse, i Göta Älvdalen.

Nästa vår inviger pastoratet en helt ny led, som kommer att möta S:t Olofsleden på två ställen: i Jäla och Östra Tunhem. Under våren och sommaren har sträckan utforskats, markägare kontaktats och stolpar målats, så nu fortlöper arbetet med att få leden på plats: från Jäla, via Grolanda, Floby, Sörby, Gökhem och Vilske-Kleva till Östra Tunhem.

Brynolfsmärket utmärker pilgrimsleden runt Falbygden.

Tillsammans bildar den nya leden och S:t Olofsleden en kringled, Falbygden runt. Den nya leden kommer att få Brynolfsmärket – ett nytt märke som särskilt tagits fram av stiftet för att användas för den här och andra pilgrimsleder som på något sätt ansluter till S:t Olofsleden (som räknas som huvudled). Märket är uppkallat efter Biskop Brynolf som var biskop i Skara kring sekelskiftet åren 1200–1300. Han sägs ha fått tag på en tagg ur Kristi törnekrona, och därmed gjorde han Skara till ett välbesökt pilgrimsmål.

vandringsserie med tema Dygnsrytm

I samarbete med de två grannpastoraten (Falköping och Stenstorp) ordnar Floby pastorats pilgrimsgrupp en vandringsserie på den nya leden. Rubriken ”Dygnsrytm” går som en röd tråd genom hela seriens teman.

Varje vandring har sedan ett tema som på något sätt berör dygnsrytmen, och vi stannar för reflektioner under vägen. Du kan gå med på en eller flera vandingar – eller alla – runt Falbygden!

• 10 oktober, start klockan 10: S:t Olof – Slöta: ”Skymning”.
    Vi börjar med Pilgrimsmässa i S:t Olofs kyrka (i Falköping), ledd av prästen Marian Jensen. Vi går sedan de tio kilometrarna till Slöta, under cirka fyra timmar. Pilgrimsledare: Inger Eriksson och Ann-Britt Bertilsson.
  • 21 november, start klockan 14: Slöta – Vårkumla: ”Mörker”
    Fackelvandring. Pilgrimsledare: Jane Käck och Jenny Carlson
  • 16 januari: Vårkumla - Kinneved: ”Vila”
  • 13 februari: Kinneved – Jäla: ”Gryning”
  • 6 mars: Jäla - Grolanda: ”Ljus”
  • 20 mars: Grolanda – Floby: ”Arbete”
  • 10 april: Floby – Gökhem: ”Rast”
  • 24  april: Gökhem – Vilske-Kleva: ”Möte”
  • 22 maj: Vilske-Kleva - Ö Tunhem: ”Avsked”
  • 6 juni: Ö Tunhem - S:t Olof: ”Måltid”

Håll utkik efter mer detaljerad information (och kontakta gärna Matilda Nyman om du har frågor, se nedan). För alla vandringar gäller kläder efter väder, egen matsäck för vandringen och att arrangören ordnar återresa till startpunkten för de som så önskar!

Matilda Nyman

Svenska kyrkan Floby pastorat