Vandringsleder i Sverige

Vandringsleder i Stockholm, Lappland, Gotland och Skåne

Stockholm med omnejd

I eller i närheten av Stockholm finns flera olika leder. För dig som bor i Farsta är Tyresö Pilgrimscentrum nära. Pilgrimscentrummet ligger vid Tyresö kyrka som ligger vid Tyresö slottspark.

Vandring med Frälsarkransen är knappt 3 km lång och går i slottsparken. Frälsarkransen är ett radband, skapat av Martin Lönnebo. I parken finns det 11 meditationsplatser som alla är utmärkta med en pärla. Terrängen är lätt och passar alla åldrar.  För de yngsta pilgrimsvandrarna kan man gå på ”pärljakt”. Man kan hämta ett pilgrimspass Pilgrimscentrumet i Tyresö församlingshem. Givetvis får barnen diplom.

Munkvandringen är ca 4 km lång och sträcker sig genom medelsvår terräng. Kan anpassas för både vuxna och mindre barn dock ej barnvagn. Tema för vandringen är Franciskus av Assisi tankar om frid och fred.

Vattnets kraft är 9 km lång. Under vandringen passerar man tre vattenfall. Den här vandringen passar dig som redan är vandrare och kan gå längre sträckor.

Nyckelvandringen är 11,5 km och utgår från pilgrimens sju nyckelord. Medelsvår/svår vandring.

Drottning Kristinas pilgrimsled är 15 km och sammanfaller delvis med Sörmlandsleden. Om du planerar en längre vandring som Santiago de Compostela kan den här vandringen vara en bra träning. Medelsvår terräng

Vill man ge sig ut på en längre vandring kan man även göra det i närheten av Stockholm. Ingegerdsleden går mellan Stockholm och Uppsala. Oavsett om du vill pilgrimsvandra eller historievandra är Ingegerdsleden en vacker omväxlande vandringsled genom en bygd där människor bott och vandrat sedan vikingatiden. Du kan starta i Storkyrkan i Gamla stan eller i Uppsala domkyrka. Leden slingrar sig på gång- och cykelvägar, skogsstigar och gamla landsvägar mellan medeltidskyrkor, gamla bondbyar, herresäten och sjöar. Gå leden under en vecka eller ta en dagsetapp i taget.  Leden passerar många kyrkor kapell. T ex kan du i Sollentuna kyrka se Albertus Pictors väggmålning ”Livshjulet”. https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/ingegerdsleden  

Andra leder i närheten av Stockholm är Birgittaleden i Upplands Väsby och Sankt Botvids pilgrimsled i Botkyrka. Sankt Botvids pilgrimsled sträcker sig mellan Salems kyrka och Botkyrka kyrka. Leden är ungefär 7,5 km lång. Vandringen är delvis kuperad och vissa bitar går man på en spång.

Lappland

Dag Hammarskjöldsleden
Dag Hammarskjöldsleden är en modern pilgrimsled i hjärtat av vår svenska fjällvärld. Den startar i Abisko och följer till stor del en gammal väl beprövad vandringsled, Kungsleden, innan den efter drygt nio mil når Nikkaluokta.
Pilgrimsleden har fått sitt namn efter Dag Hammarskjöld. Han är en av alla dem som funnit sin tillflykt i fjällvärlden och han höll gärna till i Abiskoområdet.

Gotland

S:t Olavsleden
Leden, som går från kust till kust genom kulturbygder med storslagen natur, börjar i S:t Olofsholm på nordöstra Gotland och slutar vid ruinerna av Solbergakloster, i Visby. Sträckningen är uppmärkt med stolpar, med en pilgrimssymbol som består av Olavskorset kombinerat med sevärdhetskringlan (en detaljerad karta kan du ladda ned här). Leden är ca 45 km lång och går i närheten av- och i anslutning till flera gotländska, medeltida kyrkor. 

Skåne

I Skåne och Blekinge finns flera längre vandringar som kanske passar som en del av sommarens lediga dagar. Bland annat Mariavägen.

Mariavägen
Från Trelleborg till Dalby. Pilgrimsvägen mellan Trelleborg och Dalby är en vandring från kloster till kloster till kloster. Det mesta av klosterbyggnaderna är borta men med lite fantasi kan vandraren ana spåren från alla fötter som vandrat här genom århundraden. Vandringen går genom sköna bokskogar, böljande odlingslandskap och mitt i denna idyll Sturups flygplats som intressant kontrast.
Längd: 58 km