Foto: Elin Eldestrand

Skötsel och plantering

Som gravrättsinnehavare kan du köpa skötsel av kyrkogårdsförvaltningen.

Skötsel av en gravplats ingår varken i kyrkoavgiften, som alla Svenska kyrkans medlemmar betalar, eller i begravningsavgiften, som alla de som är folkbokförda i Sverige betalar. 

Som gravrättsinnehavare kan du antingen sköta gravplatsen själv eller köpa tjänsten av kyrkogårdsförvaltningen. Kostnaden för skötseln beror på vad du som gravrättsinnehavare vill ha hjälp med och vilka förutsättningar som gäller för just din grav. Färingsö kyrkogårdsförvaltning utgår i all planering och skötsel från Skötselmanual 2004 och Kyrkogårdshandboken 2012 enligt rekommendation från SKKF och SKAO. 

Det här erbjuder vi: 

Kantklippning - vi klipper gräset runt planteringsyta och/eller gravvård. Om du inte valt den här skötselformen så ansvarar du själv för att gräset hålls kort och vårdat framför huvudsten och runt planteringsyta/gravvård.

Vår-, sommar-, höst- och vinterplantering - Vi planterar blommor så att graven ser fin ut året om. Kantklippning, bevattning och blomlåda ingår.

Vår- och sommarplantering - vi planterar vår- och sommarblommor och de sköts av oss fram till september. Kantklippning, bevattning och blomlåda ingår. För dig som vill plantera höstväxter själv.

Sommarplantering - vi planterar sommarblommor runt midsommar och de sköts av oss fram till september. Kantklippning, bevattning och blomlåda ingår. Denna skötsel är för dig som planterar egna vår- och höstblommor.

Höst- och vinterplantering - vi planterar höst-/vinterväxter, exempelvis ljung, i samband med att sommarplanteringen tas bort.

Utsmyckning vid Allhelgonahelgen - vi placerar ut en krans till Allhelgonahelgen.

Ljuständning vid Allhelgonahelgen - vi tänder ett gravljus som sätts vid graven. 

Bevattning - vi vattnar rabatten en gång i veckan med motsvarande två kannor vatten. Har du en bevattningslåda fyller vi på den löpande. Du kan hyra en bevattningslåda av oss. Betalar du för någon av våra skötslar ingår en sådan.

Grundskötsel - vi kantskär så att rabattytan är tydligt definierad. Vi vårstädar och rensar ogräs fram till september. Vi sköter alltså endast rabatten och gör inga ingrepp på planterade växter. Kantklippning ingår.

Här kan du se vår folder om gravskötslar: Om skötsel och gravvård

Här nedan kan du beställa gravskötsel:

 

Gravskötselbeställning, löpande 1-årsavtal.

Kyrkogård

Typ av skötsel