Foto: Alex Giacomini/Ikon

Konfirmation 2022/2023

Varför händer onda saker i världen?
Kan jag alltid vara mig själv?
Vad ska jag bli i framtiden?

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet, relationer och det du tycker är viktigt.

Många som konfirmerats berättar om hur de har fått ett starkare självförtroende, nya vänner för livet och en bättre kunskap om sig själva. Vi hoppas kunna ge dig en upplevelse och gemenskap som du kommer att bära med dig hela livet.

Anmälan till konfirmation i Enskede-Årsta församling

Enskede-Årsta församling erbjuder tre alternativ till konfirmation för dig som är född 2008 eller 2007 - VeckoKonfa HÖST, Veckokonfa VÅR och Upplevelsekonfa

Anmälan görs i respektive konfirmationsalternativ nedan (klicka på knappen Intresseanmälan). Det går fortfarande att anmäla sig till Veckokonfa VÅR. Anmälan är öppen fram till och med 31 oktober. Vi tar emot sen anmälan i mån av plats. Upplevelsekonfa är fullsatt, men det går att ställa sig i kö.
Även ungdomar som inte är medlemmar i Svenska kyrkan är välkomna att delta i kyrkans konfirmationsundervisning.

Har du frågor eller funderingar kring konfirmation hör gärna av dig till Anders Ringqvist som är församlingspedagog och en av konfaledarna.

Mejl: anders.ringqvist@svenskakyrkan.se
Tfn: 08-556 133 37
Sms: 072-500 21 42

Med reservation för ändringar.

Inför och under konfirmation

Hur och varför behandlar vi era personuppgifter?

Vad är konfirmation?

Konfirmationen handlar om kristen tro och kristen tro handlar om livet, kärlek, frihet, Gud, gemenskap och rättvisa. Men livet kan också handla om ensamhet och att vara annorlunda. Konfirmationstiden skapar en plats där man får ställa de där frågorna om livet som vi inte pratar så mycket om. Som konfirmand får du dessutom möjlighet att bekanta dig med församlingen och kyrkan och allt som händer där.

Konfirmation betyder bekräftelse. För att delta i konfirmationsgudstjänsten som avslutar konfirmandtiden behöver du vara döpt. Du behöver dock inte vara döpt för att anmäla dig och delta i själva konfirmandtiden. Den som vill kan bli döpt under konfirmandtiden.

Foto: Magnus Aronson/IKON

Vad tycker konfirmanderna?

”Man får göra en massa trevliga saker med personer man gillar. Man får även en plats att komma till som inte är skolan och andra personer, i och med kyrkan och konfirmationsgänget.”
Matheo, konfirmand i Enskede-Årsta församling 2021

”Man får lära sig mycket om kristendomen och Gud- men även om sig själv”.
Tea, konfirmand i Enskede-Årsta församling 2021

”Jag tycker man ska konfirmera sig för gemenskapen. Man får även många nya vänner!”
 Eda, konfirmand i Enskede-Årsta församling 2021

”Jag tyckte konfirmationstiden va väldigt rolig. Det va kul att lära känna nya människor och vara med i en gemenskap och reflektera och prata med alla.”
Emma, konfirmand i Enskede-Årsta församling i maj 2020

”Under konfirmationen så har vi fått möjlighet att prata om saker som man funderar på i den här åldern, som man kanske inte pratar om så mycket i vanliga fall. Många tror att konfirmationen endast innebär bibelläsning, prat om kristendomen etc. men det är så mycket mer än det. Jag är glad att jag konfirmerades!”
Maja, konfirmand i Enskede-Årsta församling i maj 2020

”Konfirmationen va spännande och lärorik. Vi blev bra vänner och delade många minnesrika stunder tillsammans.”
Thea, konfirmand i Enskede-Årsta församling 2020.

Konfirmanderna 2020 gjorde egna trailers för konfirmationen. Här kan du se en av deras filmer:

Q&A

VAD PRATAR MAN OM UNDER KONFIRMATIONSTIDEN?
Konfirmationstiden är ett bra sätt att få vara med i ett sammanhang där man kan prata om sånt som man funderat på. Det kan handla om kärlek, frihet, Gud, kristen tro, gemenskap och rättvisa. Men också om ensamhet och att vara annorlunda. Konfirmationen är en viktig tid för många då man får ställa de där frågorna om livet som vi kanske inte pratar så mycket om - Är det okej att alltid vara sig själv? Har bibelberättelserna och kristen tro något att säga om våra liv? Varför finns det så många olika religioner? Vem kan jag lita på? Finns Gud?

FINNS DET NÅGRA SVAR?
Vi har inga färdiga svar på frågorna men tillsammans får vi testa och utforska kyrkans värld med bland annat musik, upplevelser, läger, diskussioner och gudstjänster. Och du får pröva om detta är något för dig!

Många som konfirmerats berättar om hur de fått ett starkare självförtroende, nya vänner för livet och en bättre kunskap om sig själva. Vi hoppas ge dig en upplevelse och gemenskap som du kommer att bära med dig hela livet.

MÅSTE MAN VARA DÖPT?

Andra konfirmationsalternativ

Man ska vara minst 15 år det året som konfirmandtiden avslutas. Är man inte konfirmerad som 15-åring kan man konfirmeras när som helst i livet.

På följande länk kan du söka efter församlingar och organisationer som erbjuder konfirmationsalternativ utanför Enskede-Årsta församling.

www.svenskakyrkan.se/konfirmation/konfirmandsok

Du har rätt att konfirmera dig var du vill. Sannolikt kommer du att hitta något alternativ som passar just dig!

Välkommen till ditt livs äventyr!