Foto: Alex Giacomini/Ikon

Konfirmation

livet . döden . relationer . Gud . världen . det onda . kärlek . frihet . rättvisa . ensamhet . att vara annorlunda

Anmälan till konfa 2021-2022 är öppen!

Senast 11 juli behöver vi ha din anmälan. Vi tar emot sen anmälan i mån av plats.

Enskede-Årsta församling erbjuder tre alternativ till konfirmation för dig som är född 2006 eller 2007 - VeckoKonfa, UpplevelseKonfa och SommarKonfa. Längre ner på den här sidan kan du läsa vad som skiljer dem åt och hitta det alternativ som passar dig bäst. Du kan också hoppa direkt till anmälan här »

Har du frågor och funderingar runt konfirmation hör gärna av dig till Anders Ringqvist som är församlingspedagog och en av konfaledarna.

Mejl: anders.ringqvist@svenskakyrkan.se
Tfn: 08-556 133 37
Sms: 072-500 21 42

Vad är konfirmation?

Konfirmationen handlar om kristen tro och kristen tro handlar om livet, kärlek, frihet, Gud, gemenskap och rättvisa. Men livet kan också handla om ensamhet och att vara annorlunda. Konfirmationstiden skapar en plats där man får ställa de där frågorna om livet som vi inte pratar så mycket om. Som konfirmand får du dessutom möjlighet att bekanta dig med församlingen och kyrkan och allt som händer där.

Konfa-alternativ i Enskede-Årsta:

Med reservation för ändringar. Beroende på hur läget är till hösten och våren med Coronavirusets spridning och myndigheternas rekommendationer kan justeringar ske i de olika alternativen. Vi håller anmälda uppdaterade.

Foto: Magnus Aronson/IKON

1. VeckoKonfa

Start lördag 25 september 2021

Var > Årsta kyrka
När > Varje onsdag kl 16.30-19.00
Läger > Ja, vi planerar att åka på två helgläger
Konfirmation > I Årsta kyrka, 12-13 mars 2022

2. UpplevelseKonfa

Start helgen 22 och 23 januari 2022

Var > Enskede kyrka och Kyrkvillan
När > En helg i månaden, lördagar kl 10-15 och söndagar kl 10-14
Läger > Ja, vi åker på läger under påsklovet 2022, möjlighet att åka skidor/snowboard
Konfirmation > I Enskede kyrka, 4-5 juni 2022

Foto: Magnus Aronson/IKON

3. SommarKonfa

Start söndag 5 december 2021

Var > Årsta kyrka
När > Tre lördagar under våren 2022 samt veckorna 29-31 (18 juli-7 augusti)
Läger > Ja, ett kortare läger under vecka 30
Konfirmation > 7 augusti 2022

Ja jag vill anmäla mig »

Vad tyckte konfirmanderna 2020?

”Jag tyckte konfirmationstiden va väldigt rolig. Det va kul att lära känna nya människor och vara med i en gemenskap och reflektera och prata med alla.”
Emma, konfirmand i Enskede-Årsta församling i maj 2020

”Under konfirmationen så har vi fått möjlighet att prata om saker som man funderar på i den här åldern, som man kanske inte pratar om så mycket i vanliga fall. Många tror att konfirmationen endast innebär bibelläsning, prat om kristendomen etc. men det är så mycket mer än det. Jag är glad att jag konfirmerades!”
Maja, konfirmand i Enskede-Årsta församling i maj 2020

”Konfirmationen va spännande och lärorik. Vi blev bra vänner och delade många minnesrika stunder tillsammans.”
Thea, konfirmand i Enskede-Årsta församling 2020.

Konfirmanderna 2020 gjorde egna trailers för konfirmationen. Här kan du se en av deras filmer:

Q&A

Hur är det att vara konfirmand?

Många som konfirmerats berättar om hur de fått ett starkare självförtroende, nya vänner för livet och en bättre kunskap om sig själva. Vi hoppas ge dig en upplevelse och gemenskap som du kommer att bära med dig hela livet.

VAD PRATAR MAN OM UNDER KONFIRMATIONSTIDEN?
Konfirmationstiden är ett bra sätt att få vara med i ett sammanhang där man kan prata om sånt som man funderat på. Det kan handla om kärlek, frihet, Gud, kristen tro, gemenskap och rättvisa. Men också om ensamhet och att vara annorlunda. Konfirmationen är en viktig tid för många då man får ställa de där frågorna om livet som vi kanske inte pratar så mycket om - Är det okej att alltid vara sig själv? Har bibelberättelserna och kristen tro något att säga om våra liv? Varför finns det så många olika religioner? Vem kan jag lita på? Finns Gud?

FINNS DET NÅGRA SVAR?
Vi har inga färdiga svar på frågorna men tillsammans får vi testa och utforska kyrkans värld med bland annat musik, upplevelser, läger, diskussioner och gudstjänster. Och du får pröva om detta är något för dig!

MÅSTE MAN VARA DÖPT?
Konfirmation betyder bekräftelse. För att delta i konfirmationsgudstjänsten som avslutar konfirmandtiden behöver du vara döpt. Du behöver dock inte vara döpt för att anmäla dig och delta i själva konfirmandtiden. Den som vill kan bli döpt under konfirmandtiden.

Andra konfirmationsalternativ

Man ska vara minst 15 år det året som konfirmandtiden avslutas. Är man inte konfirmerad som 15-åring kan man konfirmeras när som helst i livet.

På följande länk kan du också söka efter församlingar och organisationer som erbjuder konfirmationsalternativ utanför Enskede-Årsta församling.

www.svenskakyrkan.se/konfirmation/konfirmandsok

Du har rätt att konfirmera dig var du vill. Sannolikt kommer du att hitta något alternativ som passar just dig!

Välkommen till ditt livs äventyr!