Foto: Roseli Pinfildi

Julkrubbor i Enskede-Årsta församling

Välkommen till Nordens största centrum för julkrubbor! Utställningarna pågår från första advent - trettondagshelgen.

”Vi ropar efter frid”

Barnet som föds i Betlehem kommer med Guds frid. Han kallas därför redan från början för Fridsfursten, ett namn som enbart den romerske kejsaren fick ha. I Jesusbarnet får namnet en ny innebörd. Hans rike övervinner nationella gränser och skapar en ny mänsklighet.
I årets julkrubbeutställningar får vi möta den nyfödde Fridsfursten. Han ger hopp åt en sargad mänsklighet som ropar efter frid.

Årsta kyrka

I Årsta kyrka finns en samling av församlingens större krubbor. En av dem står inne i kyrkan och är formgiven av Tor Svae med figurer av Ida Bentling.

I Stillhetens kapell ställer skådespelaren Juan Rodríguez ut två av sina egenhändigt skapade julkrubbor. Han har under ett 20-tal år haft privata krubbvisningar i sitt hem och då oftast krubbor som kretsar kring dagsaktuella frågor.

I Ljusgången har vi en adventskalender med lucköppning varje dag där vi under adventsveckorna får vägledning av profeten Jesaja, den heliga Birgitta och St Franciskus.

Utanför kyrkan finns Herdarnas äng, ett uppbyggt landskap med Josefs snickarverkstad med kameler, får och getter - populärt bland lekande barn.

Årsta torg

Julkrubban på Årsta torg har blivit en omtyckt jultradition för många Årstabor. Sen 2009 finns den stora julkrubban på Årsta torg och är öppen alla dygnets timmar. Enligt tradition invigs den med sång av barnkörer på första advent.

Enskede kyrka

Även utanför Enskede kyrka finns en stor julkrubba som man kan gå in i.

Inne i kyrkan finns församlingens Neapolitanska julkrubba, skapad speciellt för Enskede kyrka. De olika figurerna förmedlar med sina uttrycksfulla ansikten och gester sin längtan efter frid.

Kyrkvillan, Enskede

I Kyrkvillan visar vi krubbor från hela världen. Här finns även vår Act Svenska kyrkan butik med försäljning av julkrubbor och rättvisemärkta produkter. Genom att handla här stödjer du kyrkans aktuella internationella arbete för frid och fred.

Föredrag om julkrubbor

Årsta 27 december kl 18.45 (i anslutning till mässan)
Enskede kyrka 28 december kl 12.00. Andakt, servering och föredrag.
Talare: Henrik Fergin och Eva Tengelin
Sång: Julkrubbekören

Julkrubborna finns att se och upplevas på flera olika platser - i Årsta kyrka och församlingshus, på Årsta torg, i Enskede kyrka och i Kyrkvillan och visas från första advent till trettondagshelgen. Varmt välkommen att uppleva julkrubbor av alla dess slag!

Enskede-Årsta församling är Nordens största centrum för julkrubbor

Församlingen har en samling på närmare 200 julkrubbor från hela världen, alltifrån miniatyr till fullskalig storlek. Julkrubborna kommer från olika tidsperioder och speglar olika sociala grupper, intressen, provinser och samhällsfenomen. Krubborna har antingen köpts in, lånats ut eller donerats till församlingen.

JULKRUBBOR I ÅRSTA KYRKA & PÅ ÅRSTA TORG

Julkrubban i Årsta kyrka

Missa inte att se vår unika julkrubba formgiven av konstnären Tor Svae. Krubbfigurer av Ida Bentinger.

Julkrubban på Årsta torg

På plats från första advent till trettonhelgen

Julkrubban från södra Frankrike

Handgjord krubba, tillverkad enligt sydfransk tradition med ett myller av folkliv.

Guds händer - Årstakrubban

En handsnidad krubba i form av "Guds händer". Framtagen speciellt för Enskede-Årsta församling. En möjlighet att både kunna se och känna Guds hand.

Kamel vid Herdarnas äng

Herdarnas äng

Utomhus - kom och "mata" får, getter och kameler vid Årsta kyrka

JULKRUBBOR I ENSKEDE KYRKA & KYRKVILLAN