Uppskattad hösthelg med samiska kulturinslag

Nyhet Publicerad

Sista helgen i augusti firades i Fatmomakke både Hösthelg och samiska kulturdagar. Runt hela området fanns aktiviteter som visade besökare intressanta delar av den samiska kulturen.

Foto: Annica Hed

Hösthelgen i Fatmomakke har anor ända tillbaka i 1700-talet och är tillsammans med Midsommarhelgen de två stora kyrkhelger som firas årligen i kyrkstaden. Ursprungligen samlades samerna och firade Hösthelgen  i Fatmomakke innan de drog vidare med renarna till vinterbeteslanden. Att kyrkhelgerna fortfarandefiras efter århundraden är en anledning varför Fatmomakke är en plats med levande traditioner.

Foto: Annica Hed
Foto: Annica Hed

I år sammanföll Hösthelgen med Vualtjere saemien biejjieh - Samiska kulturdagar i Faepmie, Fatmomakke

Foto: Annica Hed

På torsdagen var det invigning och mingel, följt av en föreläsning om den samiska kulturen kring Vilhelmina med omnejd.

I stationer runt området fanns olika aktiviteter, såsom slöjdutställning, testa det samiska språket, eller ansiktsmålning för de minsta. Alla sameföreningar i kommunen och de två samebyarna fans på plats.  Faepmie saemien siebren, som är Sveriges äldsta sameförening, höll i skohöberedning.

Foto: Annica Hed

Samarbetet med Svenska kyrkan och Vilhelmina församling sträckte sig förutom en konsert i kyrkan under lördagskvällen med Pavva Pittja, även till en samisk Psalmtopp på Saxnäsgårdens äldreboende under fredagen. På söndagen var det högtidlig högmässa i Fatmomakke kyrka med samiska inslag.

Foto: Annica Hed
Foto: Annica Hed
Foto: Annica Hed