Snökyrkabygget firade 40 år!

Nyhet Publicerad Ändrad

Veckan före påsk. Vindstilla, strålande sol från en knallblå himmel. Pudersnö på bärande skare och ett morgonfärskt utterspår i kanten på ån. Årets bygge av snökyrkan kunde börja!

Foto: Annica Hed
Foto: Olle Thoors

Sedan 1970-talet har Vilhelmina församling haft gudstjänster under påsken uppe i Soldalen en bit ovanför Klimpfjäll. I blåsväder, snöyra och finväder har människor strömmat dit för att uppleva en stunds annorlunda andakt i den stora naturen. Platsen är ovanlig på grund av att bilvägen går upp i kalfjället och sommartid leds trafiken över Stekkenjokk och till Leipikvattnet i norra Jämtland. Vägen är lika gammal som snökyrkatraditionen själv.

Varje år reses de tre korsen på en ås invid ån och fjällets vaktmästare Annica Hed och Gunnar Edman löste uppdraget snabbt redan innan grävarlaget från Vilhelmina anlänt.

Sedan anlades sittbänkar i en sydsluttning och en trappa ned till ån där det påbörjades ett iglobygge jubileumsåret till ära.

Byggchefen Gunnar Edman med sin snösåg.

En del av det glada teamet vid det färdiga bygget. Nu stundade en lockande lunch och sedan önskningar om ett någorlunda stabilt påskväder för de kommande gudstjänsterna under långfredag och påskdag.

Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors
Foto: Olle Thoors