Fatmomakke kyrka väcktes ur sin vintersömn

Nyhet Publicerad Ändrad

Det hade inte varit julotta i Fatmomakke på flera år. Många mindes och nämnde en julotta på 1980-talet då det var 42 minusgrader. Anledningen till detta års julotta var för att fira att Fatmomakke kyrkstad blev ett kulturreservat 2014.

Foto: Annica hed

Morgonen började med att det var en mycket förvånad älg som strosade runt Fatmomakke kyrka tidigt på juldagsmorgonen när kyrkvaktmästaren kom för att låsa upp. Kyrkan skulle för en morgon väckas ur sin vintersömn för en efterlängtad julotta.

En timme innan gudstjänsten började skotertaxin köra, men de flesta valde ändå att gå från bilparkeringen den knappt kilometerlånga vägen till kyrkan. Marschaller lyste upp i morgonmörkret och en busslast hotellgäster från Saxnäs kompletterade stämningen med ett tjusigt fackeltåg.

 

Präst Bernth Alexandersson höll i gudstjänsten och tyngdpunkten låg på musikuppträdanden och klassiska julpsalmer. Kultsjödalskören sjöng under ledning av kantor Solveig Sundin Jonsson.

Systrarna Sara och Sandra Hermansson jojkade och sjöng och Saxnäs sångbegåvning Sanna Elebro bjöd på en vacker julsång.

Efteråt bjöds det på fika och många stannade länge i kyrkan för trevlig samvaro medan mörkret lättade utanför.

148 besökare räknades i kyrkan.

 

- Jag har aldrig i hela mitt långa liv varit på en julotta, men när jag hörde att det skulle bli julotta i Fatmomakke i år bestämde jag mig för att göra premiär. Och det är jag glad för. Vilken vacker morgon! Fatmomakke är en speciell plats för många, sa en av besökarna.

Foto: Ulf Kanon