Other languages with Google Translate

Botkyrka församling Besöksadress: Grödingevägen 4, 14730 Tumba Postadress: Box 240, 14701 Tumba Telefon:+46(8)53022200 E-post till Botkyrka församling

Ungdomsgruppen i Ljuset

Ljusets unga är ungdomsgruppen i Ljuset kyrka, som ligger i Hallunda, norra Botkyrka. Gruppen är en plats för ungdomar att träffas i Jesu Kristi namn.

Det spelar det ingen roll vem du är, du är alltid välkommen till kyrkan. Ljusets unga är gruppen för dig som är mellan 13-25 år och är nyfiken på den kristna tron eller vill fördjupa dig mer i den.

De flesta av ungdomsgruppens deltagare bor i norra Botkyrka men vissa bor i andra delar av församlingen eller på andra platser runt om Stockholm.

Våra ungdomar kommer hit för att möta varandra och för att möta vår Herre Jesus Kristus. Ljusets unga leds av pedagogerna Johannes och Elias tillsammans med distriktets präster.

Onsdagar i Ljusets kyrka med start 18.30

Vi träffar på onsdagar och umgås hela kvällen tillsammans. Vi börjar 18.30, då firar vi mässa tillsammans. Vi börjar alltid med mässa, den är en naturlig del av ungdomskvällen.

Efter mässan fikar vi tillsammans med andra församlingsbor. Därefter går vi tillsammans upp till ungdomsdelen och startar kvällens aktivitet. Vad vi gör varierar mellan olika veckor.

Ibland är det sociala aktiviteter med kristet inslag. Våra sociala kvällar kan t.ex. vara att baka tårtor med ett kristet tema eller leka kristen Jeopardy, där alla frågor har med kristendomen att göra. Ibland har vi bibelundervisning med en av församlingens präster och därefter olika pedagogiska övningar utifrån vad vi precis har pratat om.

Kvällar med värme och glädje

Oavsett vad vi gör så försöker vi se till att våra kvällar präglas av värme och glädje med Jesus i centrum. Vi följer den gyllene regeln här i Ljusets unga – ”behandla andra så som du själv vill bli behandlad”. Det är viktigt att alla känner sig välkomna och att vi har en trygg miljö där alla kan må bra. Där har Jesus lärt oss hur vi ska bete oss – att vi ska behandla andra så som vi själva vill bli behandlade.

För många år sedan var vår ungdomsgrupp mycket mindre, men tack vare ett gott arbetet av tidigare pedagoger och präster så har vi i dag en stor och jämn grupp. Varje onsdag kommer ett 30-tal ungdomar till Ljuset unga.

Fler aktiviteter under loven

Förutom våra ordinarie aktiviteter på onsdagkvällarna så brukar vi även hitta på roliga aktiviteter och utflykter vid andra tillfällen. När det är sportlov eller höstlov så väljer många församlingar att pausa sin ungdomsverksamhet, men vi gör tvärtom. Det är då ungdomarna verkligen behöver en plats att vara på och därför hittar vi på aktiviteter tillsammans. Vi lagar mat, kollar på film, åker på utflykter eller har spelkvällar tillsammans i Ljusets kyrka.

Samlar ungdomar med olika bakgrunder

Våra ungdomar har olika bakgrunder, både geografiskt och religiöst. Det finns ungdomar här som har en eller båda föräldrarna från en annan del av världen – till exempel Mellanöstern, Sydamerika och Östeuropa. Vissa ungdomar har sin bakgrund i någon av de andra kristna grenarna – den ortodoxa eller katolska. Många hittar en plats där de trivs när de kommer hit till Svenska kyrkan och där vi alla kan mötas i vår gemensamma kristna tro.

Som du förstår så gör vi mycket med våra ungdomar. Grunden är att allt ska ske med värme och glädje i gemenskap med  varandra och med Jesus.

Ungdomsgrupper i Botkyrka församling

Botkyrka församling har hela fyra ungdomsgrupper:

• Ljusets unga, Ljusets kyrka - onsdagar 18.30
  • T.U.G.G., Tumba kyrka - torsdagar 18.00