Foto: Arne Hyckenberg

Löparstegen som styr mot havet

Nyhet Publicerad Ändrad

År 2009 ställde Malin Liljestedt sig på startlinjen i Göteborgsvarvet. Hon kom sexa och insåg att hon hade förmågan att vara bland de bästa i Sverige. Samma år vann hon Finnkampen på 10 000 meter. Nu satsar hon på swimrun-tävling för första gången. Däremellan ligger en blandning av motion, barn, studier, jobb, rena uppehåll och elit-träning.

Text Botkyrka församling Foto Arne Hyckenberg

Malin Liljestedt, 39 år, springer på löpbandet i sitt inglasade träningsrum i radhuset i södra Nynäshamn. Blicken har sikte på skogen som är som en inramad tavla. På golvet ligger olika vikter, boxningssäck, kettlebells, gummiband med mera på en mjuk matta blandat med leksaker.

– Jag brukar oftast springa åtta kilometer varje dag på löpbandet. När barnen har somnat försöker jag hitta motivationen att träna, säger trefaldiga SM-mästarinnan i tiotusenmeter Malin Liljestedt.

Trebarnsmamman som ursprungligen kommer från Österbotten i Finland har genom åren samlat på sig många medaljer och pokaler.

Foto: Arne Hyckenberg

– De får hänga en stund runt min hals sen får eller tar barnen den. Jag tycker också att de kan få mina medaljer. Mina barn är med på nästan alla mina tävlingar tillsammans med min man Stefan, säger Malin.

Lever i nuet

Just nu är hon delvis föräldraledig med sina yngsta barn Celina och Steffi. Äldsta barnet Emanuel går i fjärde klass. Parallellt läser hon till diakon och arbetar ibland som diakoniassistent i Botkyrka församling.

Malin började med löpning vid årsskiftet 2008. Hon önskade komma i form igen efter att ha fått första barnet Emanuel. Första loppet var en sträcka på tio kilometer.

– Det gick jättebra. Jag hade krafter kvar att disponera när jag kom i mål. Jag ville fortsätta testa att tävla men behövde veta mer hur jag skulle disponera mitt lopp, säger Malin.

När hon skulle anmäla sig till Göteborgsvarvet behövde hon tillhöra en klubb. På några timmar fick hon tag på en tränare till Spårvängens idrottsförening, provsprang för klubben och hann anmäla sig innan anmälningstiden löpte ut.

– Jag lever i nuet, och det blir ofta som det blir. Det dyker upp ett lopp, jag springer, åker hem, och så är det över, säger Malin och skrattar.

Foto: Arne Hyckenberg

Tatuerat kors och ros

Malin sätter på sig en av sina många par träningsskor. Hon byter ofta så att hon inte riskerar att skada sig.

– Jag tänker ta min vanliga runda i skogen och längs med havet, säger hon och sätter fart nedför en stenig stig i tallskogen runt husknuten.

Några minuter bort ligger havet och de karga klipporna. Malin hoppar lätt mellan stenblocken tills hon är framme vid en av de yttre klipporna.

– Efter att jag lämnat barnen på förskola och skola tar jag en tur hit, till min klippa. Här lämnar jag problem och andra tankar i Guds händer. Här är min stund med mig och Gud, säger Malin.

Jag lever här och nu. Om jag får tio minuter med Gud vid havet så kan det ge mig ett andrum för hela dagen.

För Malin har havet och klipporna en symbolisk betydelse i sitt liv. År 2003 fick hon möta den helige anden.

– Det var i Oslo vid havet. Jag fick orden - Fri vilja. Jag tänker att vi tror på en kärleksfull Gud som tar emot oss med öppen famn - men det är vi själva som väljer, säger Malin.

Idag funderar hon inte så mycket över sin tro utan den är en självklar del av hennes liv och vardag. På den vänstra axeln har hon ett kors med en ros tatuerad. Den gjorde hon samma år.

– Jag lever här och nu. Om jag får tio minuter med Gud vid havet så kan det ge mig ett andrum för hela dagen. Det kan vara intensivt att ha tre barn vissa dagar. Vi har inte barnvakt så ofta heller, säger hon och ler.

Tränar smart

Malin har många vinster bakom sig. Finnkamps- vinnare i både tiotusen meter och femtusen meter. SM-guld på tusen meter. Men med studier, tre barn och jobb. Hur går det ihop med tiden hon måste lägga på träning och förberedelse.

– Jag tränar smart. Nu inför swimrun-tävlingen i sommar måste jag vara både snabb och stark. Jag passar på att gå på cirkelpass när min dotter går på friidrott i anslutande träningshall, jag tränar hemma efter att barnen lagt sig, och är inte så fokuserad på resultattiden. Men det är klart att det tar mer tid att gå till simhallen två gånger i veckan som jag måste göra nu, än vanliga träningen, säger Malin.

Malin pinnar vidare mellan stenblocken upp till en stenmur med en vidunderlig utsikt över fjärden. Hon börjar med att stretcha och blickar ut mot havet.

– Här avslutar jag min löprunda och hit brukar barnen och jag också cykla. Det är väldigt fin utsikt här. Jag tycker det ger mycket att springa vid havet, säger Malin.