Foto: Daniel Claesson

Herrklubben i Tullinge

Nyhet Publicerad

När Herrklubben träffas på Tullinge gård pratas det om allt möjligt - religion, ungdomsåren och kvantfysik är några exempel.

En gång i månaden träffas Herrklubben på Tullinge gård. Det är en samtalsgrupp där ett tiotal män pratar om livets stora frågor, religion, personlig tro och kvarkar.

Herrklubben riktar sig främst till änkemän och den kommer ur en sorgegrupp där ett antal änkemän var med och hade behov av en grupp där de kunde träffas och prata. Gruppen har funnits i över 20 år och betyder mycket för deltagarna.

I dag är Herrklubben en plats där män kan träffas för att diskutera tro och livsfrågor och mycket annat. Verksamheten har ingen åldersgräns, men eftersom att Herklubben träffas på förmiddagar är det främst pensionerade män som kommer hit.

Berith Westvall Nyström är diakon i Tullinge och leder Herr-
klubben. Hon inleder varje träff med en andakt. Den ligger till grund för dagens reflektion och diskussion. Och det dröjer inte länge innan samtalet är igång mellan herrarna.

- Vi kan prata om allt och det är okej att ha olika åsikter. Vi blir aldrig osams, men det händer ganska ofta att vi tycker olika,
berättar en av gruppens deltagare.

Det som sägs under träffarna stannar inom gruppen. Berith berättar att det ofta kan bli samtal om känsliga frågor. Därför vill hon att den som är intresserad av att gå med i Herrklubben anmäler sig till henne först. Men fler män är varmt välkomna till gruppen.

Religionsfrågor blandat med kvantfysik

Det är en varm och öppenhjärtlig stämning inom gruppen och det märks att herrarna känner varandra väl. Samtalen som uppstår kan handla om allt från religion och personlig tro till svarta hål och kvantfysik.

– Vi utgår ofta från en teologisk fråga. Men det finns alltid plats för personliga berättelser och reflektioner. Det är verkligen både högt och lågt i Herrklubben, berättar Berith.

Vill du veta mer om Herrklubben kan du kontakta Berith på telefon 08-530 222 47.