Några personer med varsitt pärlarmband lägger sina händer på varandra i gräset.
Foto: Emma Dahlbäck /Ikon

”Det är här jag har mina vänner”

Nyhet Publicerad

Kyrkoherde Beatrice har fått många vänner under sina år i kyrkan. Vänner och gemenskap är också viktigt för de som besöker våra ungdomsgrupper.

Detta är en krönika från Botkyrka församlingsblad #1 2022

I bibeln finns flera berättelser om när Jesus får nya vänner. Så i början av året läser vi till exempel berättelsen om när Jesus mötte en kvinna på brunnen i Sykar. Deras trevande samtal började med det enkla ”Ge mig något att dricka” och slutade i omvälvande förändringar i kvinnans liv, men troligen också i Jesu liv.

Berättelsen om Jesu möte med kvinnan vid Sykars brunn är en av mina personliga favoriter i Bibeln. Den står i Johannesevangeliet 4:5-26. Läs den gärna, för den har många bottnar om tro och livet i stort. Redan som liten fann jag en vän i berättelserna om Jesus och vänskap har präglat hela mitt liv i kyrkan.

Genom åren i kyrkan har jag fått många vänner, i alla åldrar. Mitt första möte med Svenska kyrkan var genom konfirmationen och jag har fortfarande kontakt med några av mina konfirmandkompisar.

I Botkyrka församling finns flera ungdomsgrupper. De träffas på kvällstid för att umgås, göra roliga saker tillsammans och för att prata om tro och livet. Många av ungdomarna har varit konfirmander, men inte alla och det är inget krav. I församlingens ungdomsverksamhet är alla välkomna!

Flera ungdomar tycker om att vara i kyrkorummet, be tillsammans med andra och fira nattvard. ”Det ger lugn och stillhet” har jag hört många säga och jag kan själv känna igen mig i den känslan. Församlingens ungdomsverksamhet är fri från prestation, det är inte som i skolan eller i en sportklubb.

En gång när jag frågade några ungdomar om varför de kom till kyrkan så var svaret givet, ”Det är här jag har mina vänner”. I ungdomsgruppen finns vännerna och sammanhanget och i det här numret kan du både läsa om ungdomsgrupper och om biskopens ungdomsråd.

Att möta både nya och gamla vänner är inte åldersbestämt, det kan vi göra hela livet, så därför har vi församlingen flera verksamheter för daglediga. I det här numret kan du läsa om både tisdagar i Tumba kyrka och om Mötesplatsen i Tullinge. Två exempel på verksamheter där vänner möts.

Du är varmt välkommen till församlingen för att möta både nya och gamla vänner!