Afternoon teaologi

Nyhet Publicerad

Ungefär en söndagseftermiddag i månaden fylls Tullinge gård med te, scones och tankar om Gud. Sedan 2015 anordnas nämligen den öppna mötesplatsen som kallas Afternoon teaologi.

Kanske har du sett annonser i tidningar eller läst på församlingens hemsida. Kanske har du själv någon gång kommit till den öppna mötesplats som nu 2020 går in på sin elfte termin. På Tullinge gård träffas vi, sedan våren 2015, tre eftermiddagar per termin. Då bjuder vi in föreläsare som på olika sätt berättar hur existentiella frågor, religiös erfarenhet och kulturella uttryck kan bli resurser för oss och för det samhälle som vi är en del av.

Ordet teologi kommer från grekiskan och är sammansatt av två grekiska ord – teos som betyder gud och ordet logos som hör ihop med ord, kunskap, förståelse och mening. Att Afternoon och ett extra ”a” hamnade i ordet teologi beror på att vi ses på söndagar klockan tre för att dricka te och äta varma scones samtidigt som vi får lyssna till en gäst som berättar.

Livshistorier, Gud och Harry Potter

Under det senaste året har våra spännande föreläsare bland annat berättat om bibliska kvinnor och gudsmöten. I kvinnornas livshistorier har vi hittat dolda skatter som vi kanske glömt bort. Vi har samtalat om vårt eget ansvar och hur religionen kan bli en resurs för ett mänskligare samhälle.

Vi har fått upptäcka bibliska motiv i berättelserna om Harry Potter. Det pratas allmänt om Guds återkomst där Gud och religion blivit allt mer synlig i offentligheten och inom filosofin. Frågan som ställts hos oss är: Vilken Gud är det som kommer åter och har Gud egentligen någonsin varit borta?

Under hösten har våra gäster fått berätta om hur de tänker att tro kan bidra till förändring i vår tid. Mod att handla och människans behov av goda berättelser som ger mening och vägledning samtalades det kring två av träffarna. Vid det senaste tillfället ställdes vi inför frågan om något i teologiskt tänkande riskerar att gå förlorat om vi undflyr att tala om det som bibelns berättelser beskriver som domen.

Det känns alltid spännande när vi möts och bjuds in till tankar som utifrån kunskap och teologiskt tänkande kan utmana oss och bli till hjälp. Fortfarande står vi människor frågande inför vad som är meningen med våra liv och vart mänskligheten är på väg. Vi ställs inför händelser som hotar oss och vår värld. Förhoppningsvis kan våra föreläsare och våra samtal hjälpa oss att se nya möjligheter, leda till handling och ge hopp och tillit inför framtiden.

Datum för vårens träffar

Samtalet fortsätter. Kom och var med du också! Under våren 2020 ses vi kl.15.00 söndagen den 2 februari, 1 mars och 29 mars. Varmt välkommen!

Artikel från Botkyrka församlingsblad #1 2020