Botvid och miraklerna

Historisk kortfilm om Sankt Botvid av författaren Maja Hagerman.

Tisdag 28 juli släpps filmen Botvid och miraklerna, där författaren Maja Hagerman ger sig ut på spaning efter helgonkulten kring St. Botvid. Hon söker i medeltida handskrifter efter Botvidlegenden, finner noter till Botvids sånger som nog ingen sjungit sen medeltiden och upptäcker hans bild i många välbevarade mycket gamla kyrkor.

Spår av den märkliga historien om Botvid och miraklerna hittar Maja även ute i landskapet - bland gamla vägar och förkristna gravfält, och även inne i stenmurarna i de kyrkobyggnader som stått här sen medeltiden.

Se filmen på Youtube.

Varför en film om Sankt Botvid?

I sommar är det 900 år sedan St. Botvid dödades, enligt den helgonlegend som skrevs om honom under tidig medeltid. Den 28 juli var det datum då helgonet firades på medeltiden, och än idag är det Botvids namnsdag i den svenska kalendern. Botvid har gett namn åt Botkyrka kyrka, som byggdes till hans ära på 1100-talet, och även Botkyrka kommun bär hans bild i loggan.

Om Maja Hagerman

Maja Hagerman är journalist och författare. Hon har bland annat skrivit sju fackböcker om svensk historia och producerat ett tiotal historiska dokumentärer för SVT.