Foto: David Ottvall

60 år med Sjöbo kyrka

Dagny Wernklev har troget gått i Sjöbo kyrka under alla 60 år den funnits. Kyrkan invigdes första advent 1962.

Dagny Wernklev var med när Sjöbo kyrka invigdes för 60 år sedan. Hon och hennes make hade precis flyttat till Borås. Liksom kyrkans arkitekt är Dagny från Danmark. Hon bor fortfarande kvar i samma lägenhet på Sjöbo och går regelbundet i Sjöbo kyrka.

– Min farfar var präst i Köpenhamn, berättar hon. Jag har alltid tyckt om stillhet och lugn i kyrkan. Sjöbo kyrka ligger vackert och är fin. Här känner jag mig hemma.

Genom åren har många präster passerat på Sjöbo. Bland andra har Fredrik Hägglund, som nu är kyrkoherde i Borås, varit präst här. 

– Man kan prata med prästerna nu, konstaterar Dagny. Förr skulle man ha mer respekt. Nu kan prästen komma fram och säga hej. Det är trevligt.

Det första höghuset på Sjöbo stod färdigt bara några år före kyrkan.

– Det var mest bara skog här när vi flyttade hit, minns Dagny. Sedan kom det fler höghus. Många butiker också.

Dagny har varit med i tre olika körer i kyrkan. Hon drar sig till minnes julpyssel, ungdomsverksamhet och julfirande med barnkör.

– Jag önskar att fler unga skulle komma till kyrkan, säger hon.

Röd träkyrka med tre vita kors på gaveln. Björkar utan löv i förgrunden.
Foto: David Ottvall

Sjöbo kyrka är ganska liten, men ändå uppseendeväckande med sin speciella form. Arkitekturen betonar att kyrkan är ett hus för församlingens gemenskap, mer än en byggnad för liturgisk högtidlighet.

– Första gången jag kom in i det här kyrkorummet fick jag en speciell känsla, berättar Åsa Lönnblad, präst på Sjöbo. Det är lätt att landa här. Jag tänkte direkt på att rummet lämpar sig för stillhet.

Modeller av Sjöbo kyrka i papp och pepparkaka.
Sjöbo kyrka firades med adventsgudstjänst och tårtkalas. Barn i förskola och barngrupp hade gjort fina modeller av kyrkan. Foto: Ann-Mari Hagström

Sjöbo kyrka är ritad av den danske arkitekten Holger Jensen. Han har kallats de små kyrkornas arkitekt och har ritat över 50 kyrkor, varav två i Sverige.  

Planerna att bygga en kyrka på Sjöbo tog fart på 1950-talet, då stadsdelen växte kraftigt. En delegation från Borås åkte till Danmark för att studera små kyrkor och fastnade för kyrkan i Sjælør utanför Köpenhamn; arkitekten Holger Jensens första kyrka. Sjöbo kyrka skulle bli något liknande. Holger Jensens kyrkor är alla funktionella, relativt små och dessutom flexibla.

Sjöbo kyrka invigdes av biskop Sven Danell första advent 1962, och var då den första stadsdelskyrkan i Borås.

I Sjöbo kyrka är det lätt att landa som sig själv

Det ligger i tiden, säger vi om något trendigt. Det ligger i luften. Ibland ligger det i platsen. Sjöbo kyrka är en sådan plats. Här rör det sig om stillheten. Den är på gång. På Sjöbo finns en speciell, lågmäld andlighet, både av tradition och i en nyfunnen längtan.