Livsstegen - 12 steg för oss som vill hitta vår väg i livet

Livsstegen

Livsstegen riktar sig till alla som vill utvecklas och söker varaktig livsförändring. Det är ett unikt självhjälpsprogram med rötter i tidlös andlig visdom som hjälper oss att växa och komma vidare i livet.

Introduktionsmöte

Tisdag 1 februari kl 18–19.30.

På introduktionsmötet får du mer information om Livsstegen. Alla är välkomna till detta introduktionsmöte, men mötet är också obligatoriskt för alla som vill gå Livsstegen. Hör av dig om du vill gå kursen men inte kan komma på introduktionsträffen.

Tid: Tisdagar kl 17.30–19 med start den 15 februari

Plats: Församlingsgården, Strandplan 25, Boden

Kostnad: Livsstegen är kostnadsfri. Boken Livsstegen – 12 steg till inre hälsa finns att låna eller köpa till självkostnadspris.

Livsstegen riktar sig till alla som vill utvecklas och söker varaktig livsförändring, kanske det är något som skaver i livet och du vill komma vidare? Metoden bygger på Anonyma Alkoholisters tolv steg, ett väl beprövat verktyg för att bryta missbruk, som här har bearbetats för att gälla utmaningar i allmänhet. Ett unikt nytt självhjälpsprogram med rötter i tidlös andlig visdom som hjälper oss att växa och komma vidare i livet.

Ledare för Livsstegen:
Charlotte Unée, diakon
charlotte.unee@svenskakyrkan.se

Maria Olofsson, församlingsassistent
maria.g.olofsson@svenskakyrkan.se

Det här är Livsstegen

- Livsstegen är ett självhjälpsprogram i tolv steg för de som önskar hitta tillbaka i livet.
- En Livsstegengrupp har omkring 10 deltagare och två ledare som möts 90 minuter en gång i veckan under tre månader. Då ”delar” vi kring boken Livsstegen – 12 steg till inre hälsa. Var och en i gruppen bearbetar också en specifik utmaning i sitt eget liv och delar en Livsberättelse.

Livsstegens upplägg

- Inför varje träff läser vi ett kapitel ur boken
- Träffen är 1,5 timme lång med max 10 deltagare och två ledare
- Livsstegen är inte en terapigrupp utan en självhjälpsgrupp
- Ledarna håller i ramarna men deltar i själva delningarna precis som deltagarna
- Träffarna sker 12 gånger och det är viktigt att försöka vara med alla gånger
- Öppen kvällsandakt kl 19 där deltagarna i kursen är välkomna men som även är öppen för alla.

Livsförändring – Vad handlar de 12 stegen om?

1. Maktlöshet. Jag har ett problem. Vad behöver jag hjälp med?
2. Tillit. Jag öppnar mig för en kraft starkare än min egen. Vem kan hjälpa mig?
3. Överlämnande. Jag tar emot den hjälp jag kan få. Vad kan jag ta emot?
4. Självrannsakan. Jag sätter ord på mitt liv. Vem är jag?
5. Bekännelse. Jag säger som det är. Vilken är min livsberättelse?
6. Vila. Jag tar det lugnt. Hur återhämtar jag mig?
7. Fullkomlighet. Jag ber om mod att vara den jag är. Vad behöver jag acceptera?
8. Försoning. Jag låter mina relationer läkas. Vad behöver bli helt igen?
9. Gottgörelse. Jag gör rätt för mig. Hur kan jag gottgöra?
10. Tacksamhet. Jag tar vara på mitt liv. Vad har jag att tacka för?
11. Bön. Jag lyssnar till mitt hjärta. Hur får jag vägledning?
12. Medkänsla. Jag har någonting att ge. Vad vill jag ge vidare?

Närbild på någon som tänder ett ljus med en tändsticka.

Kvällsandakt

Från och med den 15 februari och 12 veckor framåt firar vi en enkel kvällsandakt på tisdagar kl 19-19.30 i församlingsgården. Alla är välkomna! Medverkande: Charlotte Unée och Maria Olofsson med flera.