BALINGSTA KYRKA 100ÅR SEDAN ÅTERINVIGNINGEN

Lördag 1 juni Söndag 2 juni. Varmt välkomna!

100 år sedan Balingsta kyrka återinvigdes

I år är det som tidigare påannonserats i tidningen 100 år sedan Balingsta gamla kyrka återinvigdes av ärkebiskop Nathan Söderblom. Kyrkan hade i många år varit övergiven och förfallit. Taket hade rasat in och i vissa väggar fanns stora hål. Men år 1919 hade kyrkan från 1100-talet återställts och den kunde tas i bruk. Detta vill vi förstås uppmärksamma. I dagarna två blir det program och festligheter kring kyrkan. Vi kommer att få höra föredrag, se utställningar och på söndag förärar självaste biskopen oss ett besök. På söndagen får vi återuppleva den procession som genomfördes från Tegelkyrkan till gamla kyrkan 1919. Förutom kyrkan och återinvigningen presenteras också en utställning av Balingstakonstnären Carin Landefeldt Andersson.

 Vi tror att att blir fina dagar såväl kyrkligt som kulturellt. Vi hoppas på god uppslutning från våra sockenbor, men vi hoppas också på att det kan bli en hemvändardag med kära återseenden.

 

Så här ser programmet ut:

Lördag 1 juni i församlingshemmet
15.00 Invigningstal av kyrkoherde Johan Lautmann
15.15 Docent Cecilia Wejryd "Flytten från medeltidskyrkan: ur medeltida mörker   till andlig upplysning"
15.45 Docent Thomas Ekstrand "Återkomsten till medeltidskyrkan: Fädernas kyrka och barnens"
16.15 "Om Carin Landfeldt Anderssons konst".Barn till Carin Landfeldt Andersson berättar om utställningen.
17.00 Fika med mackor och kaffe
18.00 Helgmålsbön i kyrkan

Söndag 2 juni
10.40 samling vid Tegelkyrkan för procession ner till Balingsta kyrka
ca 11.00 Högtidlig högmässa med biskop Karin Johannesson och pastoratets präster. Kören Laudia-Volare med The Vocal Chaps sjunger. Solister: Ulrika Eriksson och Simon Ärlebrandt. Flöjt/Kontrabas: Magnus Peterson

Efter högmässan blir det kaffe och Balingstatårta som syföreningen bjuder in till. Det blir också musikalisk underhållning med Jan Lövgren och vänner.

Varmt välkomna!