December

”Novent” – vems ankomst är det?

”Vad hände med Advent?”, tänker jag, och läser om familjer som börjar med det redan i november, det som också fått namnet ”Novent”. Men det verkar handla mer om pyssel och pynt än om att förbereda sig för någons ankomst. Vi tänder ljusen, ett för varje söndag, men tänker nog mer på pepparkakor och glögg än Herrens ankomst. Och problemet är kanske egentligen att evangeliet vi hör under Advent inte alls talar om Frälsarens första ankomst utan snarare om andra ankomster: Där är intåget i Jerusalem, samma som vi hör om på Palmsöndagen. Det är en fullvuxen Jesus som rider in på två åsnor.

Det följs av när Jesus kom till Galileen strax efter att Johannes fängslats. Där pratar Jesus om Gudsrikets förestående ankomst. Men så mycket mer hinner han inte med eftersom texten bara spänner över två verser.

Tredje söndagen i Advent för oss tillbaka till Johannes, då han är i öknen nära Jordan. Johannes skräder inte orden och ondgör sig över makthavarna. Visst finns det några rader om att någon mer ska komma, men det går förlorat i hans svavelosande predikan. Det är först på fjärde söndagen vi får en föraning av vem som kommer på julen. Då möter vi Maria som i all hast ger sig av till sin släkting Elisabeths hus i Juda bergsbygd för att där berätta om sin graviditet. Det visar sig då att båda kvinnorna väntar barn. Spännande! 

Ljus med datum och bilder på Foto: Christina Stake

En vecka senare är vi Betlehem . . .

Tänk om vi kunde göra något annat av Advent, mer än att tända ljus och äta pepparkakor. Tänk om vi kunde fundera lite mer på vad ankomst egentligen betyder för oss. Vem vill du ska komma? Vem skulle du vilja möta vid stationen?
Med vilket budskap skulle du vilja att din budbärare kom? Vad skulle vara betydelsefullt för dig mitt ibland alla tomtar och annat julpynt? Det kommer ändå an på oss, till viss del, vad vi vill ska hända i Advent.

Lotta Cohén, kyrkoherde

 

Ladda ner folder för gustjänster och samlingar i advent och jul, eller se i kalendern längst upp till höger.

Välkommen!

En adventsstjärna lyser i ett fönster.

Advent och jul i Åmåls församling

Här kan du läsa mer om vad som händer i församlingen under advent och jul

En guldfärgad julgranskula hänger i granen.

Varför firar vi advent och jul?

Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Men varför firar vi advent och jul – egentligen? Och varifrån kommer traditionerna, med adventsstjärna, tomte och klappar? Här får du veta mer.

Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.

Välkommen i jul

Välkommen att fira gudstjänst och upplev konserter under advent och jul – på plats eller digitalt. Här läser du om vad som firas under de olika dagarna i jul.