Världens Barn

Act Svenska kyrkan deltar i insamlingen Världens Barn och lyfter 2019 satsningen på utbildning för rohingyer som lever som internflyktingar i Myanmar. Många är barn och har aldrig tidigare fått gå i skola.

Act Svenska kyrkan är en del av Världens barn-kampanjen som handlar om alla barns självklara rättighet till hälsa, utbildning och framtid.

Sedan starten 1997 har över 1,5 miljarder kronor samlats in. De insamlade pengarna går till att förändra villkoren för de barn som har det allra tuffast.

De organisationer som är med och samlar in pengar har rätt att söka bidrag till sin verksamhet från insamlingen. Act Svenska kyrkans har rätt att ansöka om 7 procent av de insamlade pengarna.

barn GES framtidshopp i flyktingläger för rohingyer

Act Svenska kyrkans profilprojekt för Världens barn 2019 är utbildningssatsningen LWF Education i Rakhine, Myanmar. Här sker ett långsiktigt arbete med utbildningsprogram för att skapa en framtid för de rohingyer som lever som internflyktingar under svåra förhållanden.

Intresset för utbildningen är enormt. I dag går cirka 900 barn i skolan i lägret och lärarna har fått viktig utbildning om barns behov och rättigheter samt hur de upptäcker barn med symptom på stress och trauma.

-  Innan lärarna fick den här undervisningen var det nog inte alla som tänkte på att barnen verkligen skulle må bra. Somliga slog barnen, säger Mohamad, en av de första lärarna som fick utbildning genom Act Svenska kyrkan och en lön han kan leva på.

Mitt i eländet skapar han ett sammanhang som är djupt meningsfullt för såväl sig själv som sina elever. En trygg plats med rutiner, mål och mening.

Utbildningsnivån är låg, eftersom tillgången på skolor varit eftersatt under decennier. Rohingyerna har länge varit en av Myanmars mest diskriminerade grupper. I lägret får många för första gången chans att gå i riktig skola.

De flesta har levt i flyktinglägret ända sedan flyktingvågen 2012, när byar brändes ner och många tvingades fly. Hälften av alla är barn.

Läs om hur arbetet går till!

VAR MED OCH GE!

Radiohjälpens plusgiro 90 1950-6 och bankgiro 901-9506 är alltid öppet för gåvor. Du kan också sms:a VB100 till 72999 för att ge 100 kronor.

Läs allt om Världens Barn hos Radiohjälpen

TILLSAMMANS FÖR VÄRLDENS BARN

Se den direktsända TV-galan på SVT1. Fredag 5 oktober 20.00-22.00.

För dig som jobbar i församling