Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Meny
Hållbar försörjning

Utbildning leder till att romerna i Rumänien får ett bättre liv

I Rumänien lever en stor grupp romer helt utanför samhället. De lever i djup fattigdom, utan försörjningsmöjligheter. Din gåva möjliggör Act Svenska kyrkans arbete för att förbättra romers levnadsvillkor.

Värdigare liv för romer - P220

I Rumänien lever 85 procent av romerna under fattigdomsgränsen. De bor i väldigt dåliga bostäder, isolerade från resten av samhället. Romerna möts av trakasserier och diskriminering och har ofta lite eller ingen utbildning. Endast en av tre vuxna har arbete, och många barn hoppar av skolan.

Act Svenska kyrkan stödjer ett socialt center som Franciskanorden driver i staden Roman. Här erbjuds utbildning, arbetstillfällen, social integration och hälsovård. Arbetsmetoden går ut på att skapa förändring tillsammans med människorna i området. Det långsiktiga målet är att säkra den romska befolkningens tillgång till offentlig skola och hälsovård, samt deras möjlighet att engagera sig politiskt.

Ditt stöd behövs och gör skillnad.
Sms:a P220 till 72905 och ge 100 kr till det här projektet.
Swisha 900 1223 och ge valfritt belopp. Skriv P220 i meddelandet.

Det här går din gåva till:

  • Satsningar på skolor och förskolor, ett lagat mål mat om dagen för alla elever och säker transport till och från skolan.
  • Andra chansen-skola för dem i åldrarna 10-30 år som inte gått i skola tidigare.
  • Vårdcentral och hembesök för bättre hälsovård. 
  • Aktiviteter för barn och unga.
  • Kurser i tegelstenstillverkning för ökad tillgång till byggnadsmaterial.
  • Kurser i trädgårdsarbete för att fler ska kunna odla grönsaker.
  • Arbete för kvinnors och barns rättigheter, till exempel samtalsgrupper för att stärka kvinnorna.
  • Tillgång till rent vatten och förbättrade sanitära förhållanden.
  • Förhandlingar med myndigheter om bättre boplatser för de över 1 000 romer i området som blivit tvångsförflyttade och tvingas bo i före detta ladugårdar.

Möt familjen Cionach

I två rum på cirka 15 kvadratmeter bor Hermina och Robert Cionach med sina sex barn (på bilden är barnens kusin, längst upp till höger, på besök).

Två av familjen Cionach barn går i den skola om Svenska kyrkan stödjer Bild: Gustaf Hellsing/Ikon

Familjen bodde tidigare i en före detta ladugård i ett industriområde, och kom då i kontakt med munkarna i Fransiskanerorden, som hjälpte dem till det nya och bättre boendet.

Monalisa (orange tröja) och Roberta (lila tröja) går i den skola som Svenska kyrkan stöder. Familjens övriga barn går i kommunal skola.

Projektets skola är avgiftsfri, läroböcker och lunch ingår och det finns läkare, tandläkare och psykolog på skolan. I kommunala skolan måste familjerna själva bekosta böcker, anteckningsböcker och pennor. Både Hermina och Robert är arbetslösa och har svårt att få pengarna att räcka till barnens skolmateriel.