En mentormamma mäter armen på ett nyfött barn. Det lilla barnet hålls av en mycket ung mamma.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon
Rätten till hälsa

Erfarna mammor blir mentorer åt utsatta mammor och barn

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. När mammor och barn i utsatta situationer får stöd av mentorer, överlever fler barn – och mammorna kan börja förändra sina liv. Med din gåva kan vi hjälpa fler!

Ge mammor och barn en chans – P144

I Etiopien, Sydafrika, Eswatini och Egypten besöker äldre, erfarna mammor unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att deras barn ska överleva och växa upp friska och trygga. Mentormammorna ger kunskap, hälsovård och självkänsla och följer barnen upp till fem års ålder. 

Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de lön och utbildning, så att de kan vara ett praktiskt och känslomässigt stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät.

Det här går din gåva till:

  • Utbildning åt mentormammor – de blir hälsovårdsarbetare, socialarbetare och extramammor. 
  • Hälsokontroller – mentormammorna väger och mäter barnen och undervisar mödrarna om amning, mat och hälsa för att förebygga undernäring.
  • Samtal och råd om familjeplanering och försörjning, för yngre, utsatta mammor.
  • Hantverksundervisning, förskolor och hälsokliniker för utsatta mödrar i Sydafrika.

Radioinslag om projektet

Sveriges Radios hälsokorrespondent Johan Bergendorff rapporterar i ett radioinslag om kampen för att minska barn- och mödradödlighet i Sydafrika, Zambia, Indien och Ukraina. Gäst i programmet är läkaren Ingrid le Roux, som var med om att starta mentormammaprojektet i Sydafrika.  
Lyssna på radioprogrammet från 2016 här (29 minuter).