Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Meny
Rätten till hälsa

Erfarna mammor blir mentorer åt utsatta mammor och barn

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. När mammor och barn i utsatta situationer får stöd av mentorer, överlever fler barn – och mammorna kan börja förändra sina liv. Med din gåva kan vi hjälpa fler!

Ge mammor och barn en chans – P144

I Etiopien, Sydafrika, Eswatini och Egypten besöker äldre, erfarna mammor unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att deras barn ska överleva och växa upp friska och trygga. Mentormammorna ger kunskap, hälsovård och självkänsla och följer barnen upp till fem års ålder. 

Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de lön och utbildning, så att de kan vara ett praktiskt och känslomässigt stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät. Idag omfattas ungefär 13 000 mammor och barn av projektet.

Se en film som berättar om mentormammaprojektet (7 min, 33 sek).

Man får så mycket tillbaka. En mentormamma betraktas nästan som Jesus bland människor i slummen, eftersom vi ger hopp till dem som inget hopp har.

Ntombie Maseme, mentormamma

Det här går din gåva till:

  • Utbildning åt mentormammor – de blir hälsovårdsarbetare, socialarbetare och extramammor. 
  • Hälsokontroller – mentormammorna väger och mäter barnen och undervisar mödrarna om amning, mat och hälsa för att förebygga undernäring.
  • Samtal och råd om familjeplanering och försörjning, för yngre, utsatta mammor.
  • Hantverksundervisning, förskolor och hälsokliniker för utsatta mödrar i Sydafrika.

Möt mentormamman Ntombie som själv blev gravid som 14-åring

När Ntombie Maseme hade det som värst levde hon på grannarnas rester. Idag hjälper hon andra unga mammor i Kapstaden till en bättre framtid för sig själva och sina barn.

– Som mentormamma kan jag vara med och lösa många problem i samhället. Mina arbetstider är 9-14, men det känslomässiga engagemanget finns där 24 timmar om dygnet. När jag träffar en kvinna på bussen som behöver mitt stöd, eller ser ett barn som borde vara i skolan ströva omkring på gatan, kan jag inte låta bli att rycka in.

Vi gick ofta till sängs hungriga

Ett litet barn står på en våg, en mentormamma på hembesök och barnets mamma står bredvid och tittar på barnet.
Mentormamman Ntombie Maseme hälsar på hos Nomfundo Mqumevu och hennes tvillingar, som vägde alldeles för lite. Nu kan Ntombie konstatera att barnen mår bra. Bild: Eric Miller/Ikon

När Ntombie var liten skadades hennes mamma i en bilolycka. Barnen fick flytta till mormor och morfar, som ansvarade för 18 barnbarn.

– Vi var otroligt fattiga och gick ofta till sängs hungriga. Och när jag var 14 år blev jag gravid, berättar Ntombie.

Hade inte råd att studera vidare

Ntombie fick hoppa av skolan och vara hemma i två år för att ta hand om barnet. Hon lyckades ändå gå ut gymnasiet och ville egentligen fortsätta studera. Men det gick inte eftersom det inte fanns pengar.

På inrådan av sin pojkvän sökte hon sig så småningom till Kapstaden. Han sa att de skulle få fler möjligheter i stan, att det var lättare att hitta jobb där. Men det blev inte som de tänkt. Ntombie fick bara tillfälliga jobb och efter några år blev hon gravid igen.

Mina drömmar gick i kras

– Jag fattade inte att jag var gravid förrän i sjunde månaden. Det var otroligt stressigt eftersom både jag och min pojkvän var arbetslösa. Dessutom brydde han sig inte om mig, han var ständigt otrogen och vi var inte gifta. Alla mina drömmar gick i kras och allt blev väldigt komplicerat.

Men så till slut en dag kom vändpunkten. Ntombie fick tips av en vän att följa med till mentormammaprojektet. 

Imponerades av Ntombies förmåga

Ntombie blev intervjuad av två samordnare. De blev imponerade av hennes förmåga att ta hand om sitt barn, trots svåra omständigheter och tuffa livsvillkor. Ntombie skulle få delta i en utbildning.

– Den natten sov jag bättre än på länge. Jag fick en stark känsla av att jag hade hittat en lösning på svårigheterna i mitt liv.

Bodde i ett kyffe

Det här hände under en period när Ntombie hade det så knapert att hon fick äta det grannarna kunde avvara. Hon bodde i ett kyffe och sålde handskar, mössor och fårtofflor på gatan för att överleva. 

Efter en månads utbildning blev Ntombie anställd som en så kallad mentormamma. Med sin nya inkomst kunde hon börja köpa mat, elektricitet och kläder till sig och sina barn. Dessutom hade hon råd att bygga ut kyffet där hon bodde.

Ju fler hon träffar, desto fler vill hon hjälpa

– Det var som en dröm. För första gången i mitt liv hade jag ett bankkonto och egna pengar att förvalta.

Ntombie tycker inte att hon kunde fått ett bättre arbete. Att vara socialarbetare har alltid varit en dröm för henne. Och ju fler människor med problem hon träffar, desto mer känner hon att hon vill hjälpa. 

– Man får så mycket tillbaka. En mentormamma betraktas nästan som Jesus bland människor i slummen, eftersom vi ger hopp till dem som inget hopp har.

Lär sig ständigt nya saker

Genom åren har hon fått vidareutbildning i näringslära, barn- och mödravård, barns utveckling, och kommunikation och förhållningssätt. Och varje dag, menar hon, lär hon sig något nytt.

– Det allra viktigaste är att jag har blivit utmanad att erkänna och vara stolt över min förmåga att anpassa mig och överleva. Sedan jag blev medveten om den, har mitt självförtroende ökat något enormt.

– Att vara mammamentor är inte ett jobb, det är ett kall, säger Ntombie Maseme.

Radioinslag om projektet

Sveriges Radios hälsokorrespondent Johan Bergendorff rapporterar i ett radioinslag om kampen för att minska barn- och mödradödlighet i Sydafrika, Zambia, Indien och Ukraina. Gäst i programmet är läkaren Ingrid le Roux, som var med om att starta mentormammaprojektet i Sydafrika.  
Lyssna på radioprogrammet här (29 minuter).