Foto: Zohra Bensemra/Reuters TT - Nyhetsbyrå

Sudans befolkning behöver vårt stöd nu

Nyhet Publicerad

Striderna i Sudan växer och situationen närmar sig alltmer en fullskalig katastrof. Omkring 750 000 människor har sedan mitten av april tvingats fly våldet och hungern. Act Svenska kyrkan finns på plats genom ACT-alliansen och tar emot tusentals vuxna och barn som flyr in i Etiopien, Sydsudan, Egypten.

Striderna i Sudan ökar i intensitet. Framför allt i området Darfur och runt huvudstaden Khartoum sprider sig våldet som nu också innebär systematiskt våld mot kvinnor och kidnappningar.

Trots att militären och den paramilitära gruppen RSF flera gånger kommit överens om vapenvila fortsätter striderna och dödstalen att öka. Hittills har runt 180 000 människor flytt över gränserna till omkringliggande länder. Länder varav flera redan har sköra säkerhetslägen och stora antal internflyktingar. I synnerhet riskerar situationen i Sydsudan att förvärras då återvändande inte har någonstans att ta vägen.

Brist på mat, vatten och mediciner

Utmaningarna att kunna möta människors grundläggande behov ökar dramatiskt för var dag som går. Det råder stor brist på både mat, vatten, mediciner och el. Inne i Sudan är banksystemet ur funktion, det råder brist på bränsle för transporter, elavbrotten avlöser varandra och sextio procent av sjukhusen i Khartoum är ur funktion. 

Nu samordnar sig Act Svenska kyrkan med alla medlemsorganisationer inom ACT-alliansen för att så snabbt som möjligt organisera sina insatser i närliggande länder.

Våra lokala samarbetspartner finns på plats, beredda med skydd och mottagande, mat, vatten, hälsovård, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

Din gåva behövs

Ge din gåva via formuläret nedan eller genom om att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet.

Act Svenska kyrkans katastrofinsatser pågår på flera platser i världen och till stöd för människor på flykt från kriget i Sudan. Din gåva används där den behövs mest.

Hus svårt drabbade av Tyfon.

Katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

Ett tors i trä. Bokom syns texten Hope in action.

ACT-alliansen och den världsvida kyrkan

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett nätverk av kyrkor och gräsrotsrörelser världen över. Det innebär att vi kan agera snabbt om katastrofen är ett faktum och att vi har en stark gemensam påverkansröst.