Omslagsbild som uppmanar till nödrop för Gaza. Stöd de familjer som drabbats hårt av den pågående konflikten.
Foto: TT

Stöd till livsviktig sjukvård i Gaza

Nyhet Publicerad

Act Svenska kyrkan bidrar med 900 000 kronor till Augusta Viktoria-sjukhuset i Jerusalem för att vårdinsatser och medicinska förnödenheter ska nå de allra värst drabbade i Gaza. Totalt planerar Act Svenska kyrkan att bidra med 2,9 miljoner kronor till insatser i spåren av striderna.

Insatserna på plats samordnas inom ramen för biståndsalliansen ACT Alliance och insamling pågår för fullt. Tack vara samarbetet med lokala krafter kan hjälpen snabbt vara på plats.

- De människor jag pratar med vittnar om ett oerhört lidande. Över 60 000 människor har tvingats lämna sina hem. En lokalanställd hos Act Svenska kyrkans partner i Gaza förlorade fem barn i en av bombräderna. Det mänskliga lidandet är obeskrivbart och hjälpbehoven enorma, säger Jessica Lindberg Dik, Act Svenska kyrkans representant på plats i norra Jerusalem.

Striderna i maj beskrivs som de blodigaste sedan Gazakriget för sju år sedan, då Israel gick in med marktrupper i Gaza.

Tolv personer har dödats i Israel till följd av raketbeskjutning från Hamas och Israels flyganfall i Gazaremsan har resulterat i drygt 253 människors död, varav många barn.  Både Israel och Hamas uppger nu att det eldupphör som trädde i kraft tidigare i helgen är ömsesidig. Därmed har Act Svenska kyrkans partner på plats kunnat intensifiera arbetet med att nå ut med stöd till drabbade.

Medicinskt team till drabbade

Viktiga samhällsbyggnader har raserats och elförsörjning slagit ut under perioder, vilket försvårat möjligheterna att ge skadade vård. Det råder också brist på vatten.

Augusta Victoria-sjukhuset i Jerusalem är ett av Palestinas viktigaste specialistsjukhus och får sedan många år ekonomiskt stöd av Act Svenska kyrkan. Efter våldsamheterna i Gaza skickar sjukhuset nu ett medicinskt team till Gaza.

-  Även i vanliga fall är det svårt för palestinier, som lever under ockupation, att få vård. Augusta Victoria-sjukhuset ser till att människor som bor i de palestinska områden ges tillgång till livsviktig vård. Sjukhuset har bland annat en avdelning för cancersjuka barn, berättar Jessica Lindberg Dik.

Behovet av gåvor är fortsatt stora och insamlade medel går bland annat till psykosocialt stöd till mammor och barn samt till reparationer av mindre skador på hus.