I skuggan av tullkrig och de dramatiska nedskärningarna i biståndet pågår en skuldkris i många länder i framför allt Afrika. Omvärldsförändringar har lett till kraftigt stigande räntor, vilket gör att mer än hälften av de afrikanska staternas utgifter går till lånebetalningar. Detta har resulterat i nedskärningar inom bland annat hälsovård och skolor. Skuldkrisen och klimatkrisen är nära sammanlänkade och förstärker varandra i en ond cirkel. Nästan alla länder som är sårbara för klimatförändringar befinner sig i en skuldkris.
Samtidigt förlorar utvecklingsländerna stora resurser när internationella företag flyttar sina vinster till skatteparadis. Internationella överenskommelser kan förbättra länders möjligheter att öka sina skatteintäkter.
– Inför konferensen har Sverige en möjlighet att bidra till lösningar på skuldkrisen och göra det internationella systemet mer rättvist, säger Gunnel Axelsson Nycander, som skrivit rapporten. Idag finns också starka skäl att lyssna till förslagen från länder i Afrika, Asien och Latinamerika och bygga allianser med andra än USA.
Rapporten ger en översikt av den internationella diskussionen om skulder och skattesamarbete, lyfter fram de förslag på lösningar som ligger på bordet, och visar på varför det ligger i Sveriges intresse att ta utvecklingsländernas förslag på stort allvar.
– Vi uppmanar regeringen att inför FN-konferensen i juni stödja förslag till effektivare system för att hantera och förebygga skuldkriser, inklusive förslag som ger FN en roll som neutral part.
Det skriver Gunnel Axelsson Nycander och Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén i en debattartikel i Altinget idag.
Läs rapporten här.