Ett antal färgglada handavtryck
Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 september 2023

Ny deklaration om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Act Svenska kyrkan har undertecknat en offentlig deklaration tillsammans med flera andra civilsamhällesorganisationer för att uppmana EU-medlemsländer att inta en fast hållning och göra konkreta åtaganden för att försvara EU:s värderingar, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Deklarationen offentliggjordes den 19 september.

Idag den 28 september arrangerar det spanska ordförandeskapet till EU en högnivåkonferens i Zaragoza om "The effective guarantee of sexual and reproductive rights in Europe”. Detta första gången någonsin som ett ordförandeskap för Europeiska unionens råd anordnar ett ministermöte som särskilt ägnas åt ämnet sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Detta möte är därmed historiskt och utgör ett avgörande tillfälle för EU:s medlemsländer att visa sitt stöd för sexuella och reproduktiva rättigheter i en tid då de i allt högre grad attackeras i EU.

Inför högnivåkonferensen har International Planned Parenthood Federation European Network (IPPF) publicerat en deklaration som uppmanar beslutsfattare att engagera sig för SRHR. Act Svenska kyrkan har tillsammans med ca 140 andra civilsamhällesorganisationer skrivit under deklarationen som bland annat uppmanar medlemsstater att bekräfta SRHR som en grundläggande EU-värdering och att de utgör en förutsättning för jämställdhet, hälsa, frihet och demokrati; att stödja inkluderingen av rätten till abort i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna; samt verka för en EU-omfattande feministisk utrikespolitik som inkluderar SRHR.

SRHR är en självklarhet 

För Act Svenska kyrkan är det en självklarhet att SRHR är mänskliga rättigheter, en grundläggande förutsättning för jämställdhet och rätten att leva fritt från våld samt är avgörande för hälsan. De är också nära kopplade till demokrati och rättsstatsprincipen. SRHR är som sådana en del av EU:s värderingar.

Deklarationen beskriver hur utmaningar som exempelvis COVID-pandemin, kriget i Ukraina och klimatkrisen har skapat en osäkerhet om vår gemensamma framtid och har förvärrat befintliga ojämlikheter, särskilt för de som lever i utsatta situationer, inklusive kvinnor och flickor i all sin mångfald. Utöver dessa utmaningar utgör den globala uppgången av anti-rättsrörelser och anti-genusrörelser ett verkligt hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna, och särskilt mot jämställdhet och SRHR, där vissa medlemsstater saknar avgörande politisk vilja att skydda dem. Faktum är att medan vissa gör framsteg går andra bakåt när det gäller kvinnor och flickors rättigheter.

De kommande åren är ett tillfälle för EU att fundera över vilken riktning man vill ta, vilka värden man måste skydda och vad man kan göra för att försvara dem.

Deklarationen i sin helhet.

Här kan du läsa mer om den internationella konferensen. 

Jämställdhet och hälsa

Religiösa aktörer har i många delar av världen stort inflytande över normer, sedvänjor och lagar kopplade till könsroller, sexualitet och familjebildande. Act Svenska kyrkan samarbetar med religiösa företrädare som står upp för jämställdhet.

Förändring genom påverkan

Act Svenska kyrkan arbetar med att påverka makthavare. Det ger oss möjlighet att komma åt grundorsakerna till fattigdom och förtryck, stärka de mänskliga rättigheterna och bidra till hållbar utveckling.