Foto: AVH/LVF

Medicinsk personal släpps inte in i Gaza

Attackerna mot Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen och de medicinska behoven är omfattande. Act Svenska kyrkans partner på plats, Augusta Viktoria-sjukhuset, är redo att skicka medicinsk personal till Gaza, men nekas tillstånd för inresa av de israeliska myndigheterna.

Augusta Viktoria-sjukhuset i Jerusalem är ett av Palestinas viktigaste specialistsjukhus för avancerad cancervård och får sedan många år ekonomiskt stöd av Act Svenska kyrkan. Sjukhuset har sedan en dryg vecka varit redo att skicka ett medicinskt team till Gaza för att ge cancerbehandling till patienter som inte kan ta sig till sjukhuset i östra Jerusalem på grund av att gränsövergångarna stängts som en följd av den senaste månaden våldsamheter.

– Vi är mycket upprörda över att teamet med läkare och specialistsjuksköterskor nekats tillträde till de cancersjuka patienterna i Gaza och att myndigheterna inte heller ger patienterna tillstånd att resa till Jerusalem för sin behandling. Det är i strid med de humanitära principerna. Det här är svårt sjuka människor som dessutom precis genomlevt ett krig, säger Jessica Lindberg Dik, Act Svenska kyrkans representant i Jerusalem.

Efter förhandlingar med myndigheterna har Augusta Viktoria-sjukhuset fått ett löfte om att en transport med cancermediciner till ett värde av över 100 000 USD ska få komma in i Gaza på onsdag denna vecka.

– Personalen får då handleda patienterna och läkarna i Gaza från Jerusalem via Zoom. Vi hoppas att det ska fungera, säger Jessica Lindberg Dik.

Läs uttalande från ACT-alliansens lokala Palestinaforum där de uppmanar den israeliska regeringen att säkerställa humanitärt tillträde för medicinsk personal till Gaza.

Uppdatering 2021-06-11: 
Nu har medicinen kommit fram till Gaza. 

Bild på lastbilsflak med medicin på lastpallar.
Medicinen har nu kommit fram till Gaza. Foto: LWF