De flyr undan svält och strider

Nyhet Publicerad Ändrad

I Sydsudan dör människor nu av hunger och hjälpbehoven är enorma. En situation med svår torka förvärras av ett blodigt inbördeskrig. Svenska kyrkans internationella arbete bidrar med akut nödhjälp för att flyktingläger i norra Uganda snabbt ska färdigställas för människor som flyr undan strider och svält.

 FN förklarade tidigare i år att hungersnöd råder i delar av Sydsudan. Flera intilliggande länder är också hårt drabbade. Svenska kyrkan har gått in med ett snabbt stöd till Lutherska världsförbundets arbete med att färdigställa nya läger i Lamwo i norra Uganda. Där har hjälparbetare i dagarna överraskats av oväntat stora flyktingströmmar till följd av strider i nya områden av Sydsudan. Bara på några timmar tog sig 2 000 människor till gränsen Ngomoromo i norra Uganda.

Insatserna i Lamwo handlar om att ordna med ett tillfälligt skydd, exempelvis vindskydd, latriner samt att lösa den akuta frågan med vattenförsörjningen. Dessutom delas hygienartiklar ut till flyktingarna. Lutherska världsförbundet samordnar insatserna med UNHCR.

Den svåra situationen måste uppmärksammas globalt

- Behoven är akuta. Det humanitära stödet är absolut livsviktigt. Men denna svåra situation måste nu också uppmärksammas globalt. Det internationella samfundet har ett ansvar för att finna en varaktig lösning på konflikten i Sydsudan, som tvingar så många människor på flykt, säger Anna Garvander chef för humanitära teamet vid Svenska kyrkans internationella arbete.

FN har larmat om att 100 000 människor svälter och ytterligare en miljon beräknas befinna sig på gränsen till hungersnöd i Sydsudan. Liksom Somalia har Sydsudan drabbats hårt av svår torka. De väpnade konflikterna både förvärrar situationen och försvårar hjälparbetet.

Nyligen rapporterades om hur 3 000 sydsudaneser flytt över gränsen till grannlandet Uganda sedan regeringsstyrkor gått till attack mot gränsstaden Pajok, enligt uppgifter från flyktingar. Vid attacken ska människor, däribland kvinnor och barn, ha dödats. Och nu rapporteras om nya oroligheter på nya platser.