Logotype Act Svenska kyrkan

Avskaffa diskriminerande familjelagstiftning

Nyhet Publicerad

Den 15 maj inföll den internationella dagen för familjer. Act Svenska kyrkan, som en del av den globala kampanjen för jämställd familjerätt, uppmärksammade dagen genom att uppmana världens regeringar att avskaffa diskriminerande familjelagstiftning inom ramen för åtaganden vid FN:s Generation Equality Forum (GEF).

Regler och lagar som rör familjen - familjerätten - har ett stort inflytande på kvinnors och flickors rättigheter och styr faktorer som äktenskap, skilsmässa, vårdnad av barn samt våld i nära relationer. Familjerätten är också nära sammankopplad med kvinnors ekonomiska egenmakt. I mer än ett av fem länder i världen är till exempel döttrar och söner inte lika inför lagen när det gäller arvsrätt. Familjerätten styr även kvinnors och flickors juridiska status – det vill säga om kvinnor och flickor ses som jämbördiga individer med samma rättigheter som män och pojkar. Det kan handla om rätten att öppna ett bankkonto, äga mark eller skriva kontrakt utan makens godkännande. Alla dessa saker är helt avgörande för kvinnors och flickors liv. Familjerätten och normer och föreställningar om hur en familj ”ska” vara påverkar också HBTQI+ personers rättigheter. Reformering av diskriminerande familjelagstiftning är därför en central del av jämställdhetsarbetet och den kanske viktigaste förutsättningen för kvinnors ekonomiska egenmakt.  
 
Act Svenska kyrkan har sedan 2018 arbetat med att motverka diskriminerande familjerätt och familjenormer som en viktig del av påverkansarbetet för jämställdhet och genusrättvisa. 

År 2020 lanserade Act Svenska kyrkan i en bred koalition av aktörer kampanjen Global Campaign for Equality in Family Laws. Syftet med kampanjen är att sätta frågan om diskriminerande familjelagstiftning på agendan och mobilisera internationellt stöd för reformer för jämlik familjelagstiftning.  
 
– Vårt engagemang som kyrka för jämställdhet, SRHR och HBTQI-personers rättigheter är otroligt viktigt i arbetet att bemöta det organiserade motståndet mot dessa rättigheter, inte minst eftersom religion används som ett argument för vissa länders rätt att faktiskt diskriminera människor. Det finns inte, och har aldrig funnits en “standardmall” för hur en familj ska se ut. Familjekonstellationer påverkas av kulturella, politiska och sociala system och “familjen” kan se olika ut för olika människor och variera över tid och mellan olika kontexter, säger Karin Hugsén, policyrådgivare för familjerätt och familjenormer på Act Svenska kyrkan. 

Uttalandet i sin helhet (engelska)

FN:s Generation Equality Forum (GEF)