Ärkebiskopen besöker Sydafrika

Nyhet Publicerad Ändrad

Idag åker ärkebiskop Antje Jackelén till Sydafrika för att den närmaste veckan bland annat träffa ärkebiskop Thabo Makgoba och andra religiösa ledare. Hon ska också predika i S:t George Cathedral och besöka ett projekt med mentormammaskap som stöds av Svenska kyrkans internationella arbete. Dessutom blir det ett möte med ärkebiskop emeritus Desmond Tutu.

Syftet med resan är att bekräfta och utveckla relationen med kristna kyrkor samt besöka platser och organisationer med koppling till kyrkan. Svenska kyrkan har också, sedan många år, utsänd personal i Sydafrika.

– Jag är förväntansfull inför innehållsrika dagar med mångsidiga möten. Jag ser även fram emot att åter få träffa ärkebiskop emeritus Desmond Tutu, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskop Antje ska besöka mentormammaprojektet i Philani som drivs med hjälp av stöd från Svenska kyrkans internationella arbete. Äldre, erfarna mödrar besöker unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att ge dem kunskap, hälsovård och självkänsla. De får stöd att hjälpa sig själva och sina barn till bättre hälsa och ett tryggare liv. Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de lön och utbildning så att de kan vara ett praktiskt och känslomässigt stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät. Idag omfattas ungefär 13 000 mammor och barn av projektet.

Ärkebiskop Antje ska också träffa lokala kyrkoledare, däribland ärkebiskop Thabo Makgoba som leder anglikanerna i södra Afrika. De ska samtala om kyrkans roll att bygga social sammanhållning i ett demokratiskt samhälle.

I Sydafrika kommer ärkebiskop Antje även att predika i ”folkets katedral”, S:t George Cathedral, och föreläsa vid University of Western Cape om dialogen mellan religion och naturvetenskap och dess betydelse för klimaträttvisa. Hon är också inbjuden att tala i Claremont-moskén om interreligiös solidaritet och den globala flyktingsituationen.

Ung kvinna håller i ett litet barn som blir undersökt.

Livsviktiga hembesök av mentormammor

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Act Svenska kyrkan stödjer mentormammor som söker upp barnfamiljer i utsatta områden för att utbilda i frågor om hygien, nutrition, vaccination, familjeplanering och rätten till sin egen kropp.

Ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskop emerita Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackelén var Svenska kyrkans ärkebiskop under åren 2014–2022.